A világ legfiatalabb dollármilliárdosait a náci múlt kísérti

19 éves ikerpár a legfiatalabb a Bloomberg dollármilliárdos-indexén. A Flick-ikrek vagyona egyenként 1,8 milliárd dollár. Viktoria-Katarina Flick és Karl-Friedrich Flick vagyonát Ausztriában kezelik, és nem adnak semmilyen felvilágosítást. A New Yorki Bloomberg portál ezért maga nézett utána annak, honnan is származik az ikerpár vagyona?

Gyorsan rábukkantak a hírneves nagypapára, aki a náci Németország leggazdagabb embere volt. Friedrich Flick a hadiipar egyik kulcsembere volt, üzemeiben több százezer – jórészt zsidó – rabszolgamunkás dolgozott a 2. világháború idején. Közülük körülbelül negyvenezren meg is haltak a kimerítő munka és a pocsék ellátás miatt. Más nagy német cégek kárpótlást fizettek ezért a világháború után, de nem így Flick. Ő egy centet sem adott…

A dúsgazdag nácibarát iparost hároméves börtönbüntetésre ítélte a bíróság Nürnbergben. Friedrich Flick meg is kezdte börtönbüntetését, de nem kellett végig leülnie. 1950-ben már javában tombolt a hidegháború, a fő ellenfél immár a Szovjetunió volt. Ezért a britek és az amerikaiak nemcsak hogy megkegyelmeztek sok náci bűnösnek, de visszaadták a vagyonukat is. Köztük azokat a gyárakat is, melyeket a zsidó vagyonok kisajátítása révén szereztek meg a harmincas években Németországban.

Friedrich Flick ily módon másodszor is Németország leggazdagabb embere lett. Főrészvényese például a Mercedesnek. Sikeres pályát futott be a Német Szövetségi Köztársaságban – egészen 1985-ig. Akkor azonban belekeveredett egy pénzügyi botrányba, mely miatt az akkori gazdasági miniszter is lemondásra kényszerült. A korrupciós ügy miatt az öreg Flick pénzzé tette birodalmát és Ausztriába költözött. 2006-ban halt meg, miután nőül vett egy nála 32 évvel fiatalabb leányzót. Halálakor minden unokájára 1-1 milliárd dollárt hagyott. Ezt örökséget kezelik Bécsben. Így került fel az ikerpár a Bloomberg milliárdos listájára. Nyilatkozni nem kívántak az ügyben: az ikerpár édesanyja mindössze annyit mondott, hogy megpróbálta a lehető legnormálisabban nevelni Flick örököseit, akiknek hatalmas vagyonára némiképp árnyat vet a náci múlt.

Fotó: Bécs / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez