Schröder exkancellár Medvegyev miniszterelnök előtt gratulálhatott Putyinnak

Több mint ötezren vettek részt Vlagyimir Putyin negyedik elnöki beiktatásán a Kremlben, ahol a legelső sorban hárman álltak: Kirill pátriárka, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Gerhard Schröder, aki Németország kancellárja volt Angela Merkel előtt (1998-2005). Aztán kiderült, hogy Schröder, aki jelenleg a legnagyobb orosz olaj vállalat, a Rosznyeft elnöke, előbb gratulálhatott Putyinnak, mint Oroszország miniszterelnöke.

Mindez kínos feltűnést keltett Németországban, ahol sokan sokallják az exkancellár oroszbarát aktivitását Moszkvában. Gerhard Schröder ugyanis Putyin aktív lobbistája mindenütt a világban. Mindenütt állást foglal az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókkal szemben. Angela Merkel kormánya ugyanakkor szolidáris a NATO-val és az EU-val, és támogatja az Oroszország elleni szankciókat – pedig ezzel jelentős veszteséget okoz a németek exportjának.

Nem Schröder exkancellár volt az egyetlen német meghívott a Kremlben, ahol Putyin újabb elnöki periódusát ünnepelték. Matthias Warnigot jóval kevésbé ismerik német földön, mint Gerhard Schröder exkancellárt. Nem véletlenül, hiszen a Stasi, a rettegett keletnémet titkosszolgálat magas rangú tisztje volt. Most kulcsfontosságú szerepet játszik az orosz-német kapcsolatokban: az ő cége építi azt a tengeralatti gázvezetéket, amely Ukrajnát és Lengyelországot elkerülve juttat földgázt Németországba. Az Északi Áramlat 2-t nemrég engedélyezte a német kormány, annak ellenére, hogy azt az USA és néhány más NATO-tagállam ellenezte. De hát az exkancellár és az ex- Stasi főtiszt hatékony lobbistának bizonyult. Vlagyimir Putyin az NDK utolsó éveiben Drezdában szolgált, ahol a KGB helyi csapatát vezette. Jól beszél németül és sok hasznos kapcsolatra tett szert az NDK-ban.

Németország ma is a legfontosabb európai partnere Oroszországnak. A NATO és az EU tanácskozásain a németek lobbizni szoktak azért, hogy enyhítsék vagy szüntessék meg a szankciókat Oroszország ellen. Berlin megítélése szerint ezek a szankciók nem hatékonyak. Ráadásul a német elitben sokan úgy vélik: az USA szándékosan gyengíti Berlin és Moszkva kapcsolatát, mert tart attól, hogy Németország és Oroszország együttműködése komoly kihívás elé állítaná Amerikát. Árnyalja a képet, hogy Oroszország nagyon jól megfizeti azokat a németeket, akik érte lobbiznak. Schröder exkancellár a hírek szerint dollárban is milliárdos, mert hát ennyit is érhet egy kézfogás a Kremlben Vlagyimir Putyinnal.

Fotó: Putyin és Schröder egy találkozón 2003-ban / en.kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez