Búcsú az atomfegyverektől – Phenjan sok pénzt kaphat

Észak-Korea nagy pénzt kaphat, ha csakugyan búcsút mond az atomfegyvereknek. Erről állapodott meg Kína és Dél-Korea. Jelenleg hármas csúcsot tartanak Tokióban a japán miniszterelnök, a kínai kormányfő és a dél-koreai elnök részvételével.

A téma: a Koreai-félsziget, ahol nagyon felgyorsultak az események. Megérkezett Észak-Koreába Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy előkészítse Trump elnök és Kim Dzsongun találkozását. Az ifjú diktátor ezt megelőzően első számú szövetségesével, Hszi Csin-ping elnökkel cserélt eszmét Talien városában, Kína északi részén. Ez volt rövid időn belül Észak-Korea diktátorának második látogatása Kínában. 2011-es hatalomra jutása óta ezek voltak Kim Dzsongun első külföldi útjai.

Már megvan a csúcs helyszíne és időpontja, erről egyeztet Mike Pompeo Észak-Koreában – közölte Donald Trump Twitteren. A csúcstalálkozót az tette lehetővé, hogy Kim Dzsongun kijelentette: hajlandó lemondani az atomfegyverekről! Korábban szinte naponta fenyegette meg nukleáris csapással az Egyesült Államokat. Április végén csúcstalálkozót tartott a két Korea vezetője a fegyverszüneti vonalon, Panmindzsonban. Itt abban állapodtak meg, hogy végre megkötik a békét, hiszen jelenleg is csak fegyverszünet van érvényben a két Korea között. Észak-Koreát a hadi költségvetés teljesen a padlóra küldte, ezért határozott úgy Dél-Korea és Kína, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszernek, ha az csakugyan lemond az atomfegyvereiről. Mindez persze attól függ, hogy Donald Trumpnak sikerül-e megállapodásra jutnia Kim Dzsongunnal, aki Észak-Koreában  épp erről tárgyal Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez