Európa álljon a sarkára Trumppal szemben

Nem vagyunk vazallusok! – hangsúlyozta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter annak kapcsán, hogy Donald Trump megfenyegette azokat a külföldi cégeket is, melyek befektettek Iránban az atomalku 2015-ös aláírása után. Ez olyan nagy európai cégeket érint, mint a Total olajtársaság, az Airbus repülőgépgyártó közös európai óriásvállalat és a két nagy francia autógyár, a Renault és a Peugeot.

Felhívtam Steven Mnuchin amerikai pénzügyminisztert – mesélte a Europe 1 rádió hallgatóinak Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter. Az USA elnöke ugyanis közölte: azokat a külföldi cégeket is érintik az Irán elleni szankciók, melyek folytatják tevékenységüket az országban. Novemberig kaptak határidőt, hogy eltűnjenek Iránból! Steven Mnuchin pénzügyminiszter pontosította Trump fenyegetését: hat személy és három cég esik az USA szankcióinak hatálya alá Iránban. Ezek a forradalmi gárda vezetői, illetve a hozzájuk tartozó cégek. Akik velük kapcsolatot tartanak fenn, azok is büntethetőek lesznek – amerikai felfogás szerint. Kértem az amerikai pénzügyminisztert, hogy az európai cégeket mentesítsék a szankciók alól, vagy legalább adjanak hosszabb határidőt. Steven Mnuchin udvariasan válaszolt, de Franciaország pénzügyminisztere úgy summázta a beszélgetést, hogy nincsenek illúzió a folytatást követően.

Éppen ezért Franciaország megkezdte az offenzívát: Jean-Yves Le Drian külügyminiszter kerek-perec kijelentette, hogy Európa nem fogja megfizetni Trump döntésének az árát. A negatív következményeket máris érzékeljük – hangsúlyozta Franciaország külügyminisztere, aki a Le Parisien című lapnak nyilatkozott. Az olaj ára megy felfelé és a feszültség egyre fokozódik a térségben. Jean-Yves Le Drian arra a légi háborúra célzott, mely Szíria felett zajlott Izrael és Irán között.

Párizsban nem lepődtek meg Trump döntésen, hiszen Macron elnök nemrég Washingtonban járt. Onnan azzal jött vissza: az USA valószínűleg kilép az iráni atomalkuból. Mit lehet tenni? A közös európai fellépés a megoldás – hangsúlyozza a francia köztársasági elnök. Ennek megfelelően tanácskozásokat szerveznek a német és a brit külügy-, illetve pénzügyminiszterek számára, hogy közös álláspontot dolgozzanak ki Trump szankciói ellen. Franciaország, Nagy-Britannia és Németország az a három EU-tagállam, mely az USA-hoz, Oroszországhoz és Kínához hasonlóan aláírta az iráni atom egyezményt 2015-ben.

A válaszcsapásra Párizsnak három konkrét ellenterve van – mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter. Az első az, hogy felmelegítik azt az EU törvényt, mely lehetővé teszi az amerikai szankciók elkerülését. Ezt a kubai embargó elkerülésére fogadták el, de sohasem alkalmazták. Most Franciaország szerint itt az idő! A másik: Macron elnök kedvenc ideája, a pénzügyi függetlenség az Egyesült Államoktól. Lehet ez Európai Valutaalap vagy bármi más, a cél az, hogy az EU megnövelje pénzügyi szuverenitását. A harmadik ellenterv az amerikai cégek európai ügyködésének alaposabb vizsgálata. Ennek is van előzménye, hiszen az Apple milliárdos adóhátrálékot kényszerül befizetni, a Google is hatalmas büntetést kapott Brüsszelben.

Az amerikai szankciókra válaszul nekünk is hasonlóképp kell cselekednünk – hangsúlyozta Franciaország pénzügyminisztere, aki az Europe 1 rádiónak nyilatkozott. Az EU minden tagállama elítélte Trump iráni döntését, élén Merkel német kancellárral, de kérdés, hogy lesz-e ebből egységes európai akarat az USA-val szemben. Júniusban az EU-csúcson különben is megvitatják Macron elnök reformterveit,.Trump iráni döntése lökést adhat abban az irányban, hogy az Unió tagállamai fokozzák az együttműködésüket és ezzel egyben növeljék a szuverenitásukat az Egyesült Államokkal szemben.

Fotó: Teherán / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez