A náci Németországhoz hasonlította Iránt Netanjahu Moszkvában

Putyin elnökkel együtt vett részt a Győzelem napi ünnepségeken Moszkvában Izrael miniszterelnöke, aki egy nappal azután érkezett Oroszországba, hogy Trump elnök felmondta a nukleáris egyezményt Iránnal.

“73 évvel a náci Németország legyőzése után van egy állam, mely tagadja a zsidók jogát az önálló államra” – jelentette ki Benjamin Netanjahu, akinek az ősei Oroszországból érkeztek Palesztinába, ahol aztán 70 éve megalakult az önálló Izrael állam. Netanjahu büszkén emlékezett meg azokról a zsidó harcosokról, akik a szovjet hadseregben harcoltak a náci Németország ellen.

“Nagyon feszült a helyzet a Közel-Keleten!” – mondta Putyin elnök, aki orosz rakétavédelmi rendszerrel látta el Szíriát. Izrael légi ereje rendszeresen támadja Irán támaszpontjait Szíriában, melyeket orosz rakéták védelmeznek. Ezért az izraeli és az orosz katonák gondosan egyeztetnek, nehogy közvetlen konfliktusra kerüljön sor a két állam között. Az érdekellentét azonban fennáll: Oroszország Aszad elnököt támogatja Szíriában és ebben szövetségese Irán és a libanoni síita milícia, a Hezbollah. Izrael viszont esküdt ellensége Iránnak és Aszad elnök ellenfeleit támogatja Szíriában. A zűrzavaros helyzetben Netanjahu miniszterelnök igen fontosnak tartja az orosz kapcsolatot, ezért gyakran látogat el Oroszországba. Putyin elnök igyekszik megtalálni az egyensúlyt az Izraellel fennálló jó kapcsolat és az iráni szövetség között. Minthogy Izrael és Irán a háború szélén áll, ezért Oroszországnak mind nehezebb megőrizni a semlegesség látszatát. Annál is inkább, mert Trump iráni döntése után minden eddiginél nagyobb a feszültség a Közel-Keleten, de mind Netanjahu, mind Putyin régi motoros már: mind a ketten megszokták, hogy a szakadék szélén egyensúlyoznak.

Fotó: Netanjahu és Putyin 2015.ben / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez