Berlin nem tudja megvédeni az Iránban működő német cégeket az amerikai szankcióktól

Az Egyesült Államok új berlini nagykövete felszólította a németeket: cégeik húzzanak el Iránból, mert különben az amerikai szankciók lesújtanak rájuk is. A Bild am Sonntag megkérdezte Németország külügyminiszterét: mit lehet ez ellen tenni?

Heiko Maas őszintén megmondta: nem sokat! Most versenyfutás folyik: az európai külügyminiszterek arról tárgyalnak Iránnal, hogy legyen valami olyan szélesebb körű egyezmény, melyet Trump is elfogadhat. Az amerikai kilépés ugyanis fél évig még nem érvényes, novemberig nincsenek szankciók.

Az irániak tárgyalni akarnak, és nyilvánvaló, hogy az atomalku betartásáért cserébe valamilyen anyagi előnyt várnak. Csakhogy ez az amerikai szankciók esetében nehéz lesz – hangsúlyozta Németország külügyminisztere. A német cégeknek ugyanis dönteniük kell, mi a fontosabb számukra. Ha Iránt választják, akkor kiszorulhatnak a világ legnagyobb piacáról, az amerikairól. Ezt nyilvánvalóan nem akarják. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminisztert felhívta német kollégája, Olaf Scholz, hogy érdeklődjön az iráni szankciókról, de ugyanazt a választ kapta, mint korábban Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter: ha az európaiak nem mennek el Iránból, akkor számolniuk kell amerikai szankciókkal.

Európa álljon a sarkára – követelte Franciaország pénzügyminisztere. De ezt könnyű kijelenteni, viszont annál nehezebb komoly ellensúlyt teremteni az amerikai kolosszusnak. Éppen erre tesz kísérletet Merkel kancellár, aki jövő pénteken Szocsiban találkozik Putyin elnökkel. A németek intenzíven tárgyalnak a kínaiakkal is. A hatoldalú iráni atomalkut az amerikaikon és az európaiakon kívül aláírta Oroszország és Kína is. Egységes fellépéssel esetleg meghátrálásra késztethetik Trump elnököt. Aki Észak-Korea kapcsán megmutatta: hajlandó és képes is változtatni az álláspontján, ha ebből politikai hasznot remél…

Fotó: régi Mercedes-busz Iránban / Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez