Hazugsággal vádolta Putyint a Szkripal-ügyben az MI5 főnöke

Andrew Parker, aki 2013 óta áll a brit katonai titkosszolgálat élén, Berlinben beszélt arról, hogy “Oroszország agresszíven nyomul az egész kontinensen.”

Külön kitért a Szkripal-ügyre, mely kapcsán gengszterizmussal vádolta meg Oroszországot, amiért idegméreggel próbálta meg eltenni láb alól azt a Szkripal ezredest, aki az orosz katonai hírszerzés híres árulója volt. Andrew Parker szerint nem férhet hozzá kétség, hogy a támadás mögött az oroszok álltak. Végül mind az ezredes, mind pedig a lánya megúszta a támadást, de nem lehet tudni, hogy annak milyen hatása maradt hátra…

Szkripal ezredes az orosz katonai hírszerzés, a GRU személyzeti osztályát vezette. A britek és az amerikaiak kérésére kiszolgáltatta a kémek listáját. Állítólag százezer dollárt kapott érte. Oroszországban lecsukták, de később kicserélték olyan orosz kémekre, akiket ő buktatott le. Andrew Parker szerint megdöbbentő, hogy Putyin propagandagépezete milyen erővel próbálta meg elterelni a figyelmet a valós helyzetről. Ezzel nem ért el mást, mint hogy Oroszország páriahelyzete romlott – mondta az MI5 főnöke, arra célozva, hogy minden NATO-tagállam orosz diplomaták kiutasításával reagált a Szkripal-ügyre.  A NATO tagállamok reakciója nem véletlen, ugyanis Szkripal ezredes sok NATO-tagállamot személyesen is tájékoztatott arról, hogy milyen orosz kémhálózat működik náluk. A közelünkben, Prágában is járt…

Berlini beszédében Andrew Parker arra is kitért, hogy mi lesz a Brexit után. Maximális együttműködést sürgetett a titkosszolgálatok között a terrorizmus ellen és persze az oroszok nyomulásával szemben is. Arról nem beszélt, hogy a brit titkosszolgálatnak sokkal szorosabb a kapcsolata a CIA-val, mint európai szövetségeseinek titkosszolgálatával.

Trump iráni döntése változást hozott Oroszország megítélésében is: a páriaszerepnek immár vége. Angela Merkel német kancellár pénteken Szocsiban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Aki a maga részéről tett egy gesztust a Nyugatnak: nem szállít S300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának. Pedig ezt Putyin korábban megígérte Aszad elnöknek és Iránnak, melynek támaszpontjai vannak Szíriában. Ezeket a támaszpontokat rendszeresen támadja az izraeli légierő. Ellene hatékony védelem lenne az orosz S300-as rakétavédelmi rendszer, de Netanjahu izraeli miniszterelnök moszkvai tárgyalásain elérte: Oroszország nem szállítja le a rakétákat Szíriának. Putyin több vasat is tart a tűzben, és semmiképp sem kívánja a páriaszerepet, melyet a brit MI5 főnöke kiosztott neki Berlinben.

Fotó. az MI5 főhadiszállása Londonban / Public Domain Pictures

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez