Észak-Korea újra fenyegetőzik: lehet, hogy mégsem találkozik Kim Dzsongun Donald Trumppal?

Fel vagyunk háborodva, hogy az amerikai elnök tanácsadója Líbiához és Irakhoz hasonlít bennünket! Talán Washingtonban nem tudják, hogy mi történt ott? – tette fel a költői kérdést Észak-Korea külügyi államtitkára.

Egyúttal közölte: elhalasztják a tervezett Korea-közi tanácskozást Panmindzsonban. Kim Kye-gwan külügyi államtitkár nyilatkozatát részletesen ismerteti a KCNA hírügynökség. Észak-Korea John Bolton nyilatkozatára reagált, mely szerint éppúgy, mint Líbiában vagy Irakban abszolút nem lehet megbízni Észak-Koreában sem, ezért az atomfegyver-mentesítést úgy kell elképzelni, hogy minden atomfegyvert az USA-ba szállítanak hajóval! És mi lesz az amerikai atomfegyverekkel, melyeket a B52-es repülő erődök szállítanak? Az USA és Dél-Korea rendszeresen hadgyakorlatokat tart ezekkel a repülő erődökkel, melyek fenyegetik a biztonságot – hangsúlyozta Észak-Korea külügyi államtitkára.

Szöulban meglepődtek, de közölték: tartják magukat a két Korea közötti csúcstalálkozón elért eredményekhez. A hadügyminiszter pedig megkísérli rávenni az amerikaiakat, hogy a közös hadgyakorlaton ne vegyenek részt B52-es bombázók.

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy mennyire kell komolyan venni Észak-Korea legújabb diplomáciai manőverét. Többségük azon az állásponton van, hogy az ifjú diktátor ezzel csak puhítani akarja az amerikaiakat. Mint ahogy John Bolton nyilatkozata is valószínűleg ugyanezt a célt szolgálta. Líbia és Irak felemlegetése ugyanakkor nem volt épp szerencsés, hiszen mindkét állam diktátora szomorú körülmények között végezte életét. A menekülő Kadhafit saját feldühödött honfitársaik darabokra tépték. Szaddám Huszein pedig akasztófán végezte, miután az amerikaiak legyőzték hadseregét. A Kim család épp azért fejlesztette ki Észak-Korea nukleáris erejét és ballisztikus rakétáit, hogy elkerülje ezt a sorsot. Ha az USA ezt szánja Kim Dzsongunnak, akkor miről folynak a tárgyalások Szingapúrban június 12-én?!

Mindez valószínűleg csak a szavak háborúja, mellyel mindkét fél megindokolja a saját tábora előtt, hogy oly sok év ellenségeskedés után miért készül történelmi kompromisszumra június 12-én Szingapúrban.

Fotó: Szaddám Huszein családjával a 90-es évek elején / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez