Varsó – bevetik-e a hetes cikkelyt?

Júniusban döntenek arról, hogy a brüsszeli bizottság tovább lép-e a hetes cikkely alkalmazásával Lengyelországgal szemben – mondta Frans Timmermans.

A brüsszeli bizottság első alelnöke sajtóértekezletén kifejtette: az EU egyik alapelve, az igazságszolgáltatás függetlensége még mindig nem garantált Lengyelországban. Timmermans elismerte, hogy van előrelépés, de kifogásolta a bírák kinevezési eljárását, mert ezzel a módszerrel a végrehajtó hatalom befolyásolhatja az igazságszolgáltatást.

A hetes cikkelyt még soha egyetlen állam ellen sem alkalmazta az Európai Unió. Ez azt jelenti, hogy felfüggesztik az érintett tagállam szavazati jogát, illetve az uniós pénzes átutalását. Lengyelország kapja a legtöbb pénzt az uniós alapokból. Jaroslaw Kaczynski, aki pártelnöki pozícióból irányítja a politikai életet Lengyelországban, legutóbb egy interjúban arra célzott, hogy 80%-ban biztos abban: nem kerül sor a nevezetes hetedik cikkely alkalmazására Lengyelországgal szemben. Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször jelezte: nem szavaz meg ilyen szankciót Lengyelországgal szemben.

Június 21-én, amikor az Általános Ügyek Tanácsa megvitatja a lengyel kérdést, még nem a szankciókról döntenek, hanem csak arról: folytatni kell-e az eljárást Lengyelországgal szemben. Mind a brüsszeli bizottság, mind Lengyelország kifejtheti az álláspontját. Majd szavazás következik. Nem szükséges egyhangú döntés, elég a négyötöd ahhoz, hogy határozat szülessen. Ha az a határozat születik, hogy Lengyelországban továbbra sem független az igazságszolgáltatás, akkor következhetnek a szankciók, de erre még nem volt példa az Európai Unió ugyancsak fordulatos történetében.

Fotó: Varsó óvárosa / Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez