Közös európai-orosz-kínai fellépés Trump ellen

A jövő héten Bécsben tanácskozást tartanak azoknak az államoknak a képviselői, melyek aláírták Iránnal az atomalkut még 2015-ben. A párizsi Le Monde uniós forrásokból úgy értesült, hogy mind Oroszország, mind pedig Kína elküldi képviselőjét Bécsbe, ahol tehát minden aláíró jelen lesz, kivéve persze az Egyesült Államokat.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes jelezte: Oroszország érdekelt abban, hogy az iráni atomalku fennmaradjon.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Trumpról szólva gúnyosan megjegyezte: ha valakinek ilyen barátja van, akkor már nincs is szüksége ellenségre. A franciák különösen dühösek, hiszen Emmanuel Macron elnök személyesen próbálta meg lebeszélni Trump elnököt arról, hogy felmondja az iráni atomalkut. Ugyanakkor a legnagyobb francia befektető, a Total olajtársaság bejelentette: felfüggeszti egymilliárd dolláros beruházását Iránban, hiszen nem lehet biztos benne, hogy nem kap-e emiatt súlyos bírságot Amerikában.

A németek kevésbé elszántak ebben az ügyben, mint a franciák. Heiko Maas külügyminiszter kerek-perec megmondta: nem tudják megvédeni azokat a német cégeket, melyek beruháztak Iránban. Angela Merkel kancellár is elítélte Trump iráni döntését, de közölte: az USA továbbra is stratégiai szövetségese az Európai Uniónak. Így áll most a Trumppal szembeni egységfront ügye. A jövő héten Bécsben talán kiderül, hogy mennyire elszántak a nagyhatalmak a közös fellépésre. A helyszín megválasztása mindenképp szimbolikus, hiszen Bécsben van a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség központja, amely Amerika és Izrael állításaival ellentétben nem észlelte az iráni atomalku megsértését. De hát a tények ilyenkor nem sokat számítanak, amikor a nagyhatalmak vélt vagy valóságos érdekeiről van szó.

Fotó: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bécsi épülete / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez