Merkel továbbra sem támogatja Macron euróövezeti reformjait

A francia államfő egységes költségvetést és közös pénzügyminisztert szeretne az eurózónában, de az Európai Unió vezető nagyhatalma, Németország ezt egyelőre nem támogatja. Ez derült ki Angela Merkel kancellár parlamenti beszédéből.

Ebben támogatásáról biztosította Olaf Scholz német pénzügyminiszter sokkal óvatosabb reformját, mely az Európai Stabilitási Mechanizmus rendszerének átalakítását célozza. A németek elképzelése szerint ez a rendszer, melyet eredetileg a görög adósságválság miatt hoztak létre, úgy változna meg, hogy a nehézségekkel küzdő bankok adósságproblémáit próbálná meg rendezni. “Ez egy lépés lehet az Európai Valutaalap felé!” – mondta a kancellár, utalva Emmanuel Macron kedvenc ötletére, miszerint Európának függetleníteni kellene magát az IMF-től és helyette az Európai Stabilitási Mechanizmust kellene átalakítani úgy, hogy az európaiaknak saját valutaalapjuk legyen.

A vita tétje az, hogy ki vállaljon garanciát az eurózóna súlyosan eladósodott államainak pénzügyi stabilitására? Franciaország államfője azt szeretné, ha Németország felvállalná ezt a szerepet. Csakhogy az eurózónának túlságosan sok rossz adósa van: maga Franciaország is ilyen, de rajta kívül Görögország és Olaszország jelenti az igazán súlyos problémát. Ezért Németország nem akar felelősséget vállalni. Ezt beszédében Angela Merkel is megerősítette, mondván: minden tagállamnak előbb rendbe kell hoznia a saját pénzügyeit!

A probléma csak az, hogy mind Merkel, mind pedig Macron megígérte: az Európai Unió következő csúcstalálkozóján előállnak egy közös javaslattal. Már a tavaszi csúcsra ígértek egy ilyen közös javaslatot, de a németek kérésére ezt lemondták. Berlinben arra hivatkoztak: túlságosan elhúzódott  a kormányalakítási folyamat , ezért még nincsenek készen. A következő uniós csúcs június végén lesz, addigra el kellene készülnie a közös javaslatnak.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy Emmanuel Macron ambiciózus javaslataiból egyelőre semmi sem lesz. Német támogatás híján ugyanis Franciaország nem képes reformot kidolgozni. Nehezíti a helyzetet, hogy az eurózóna harmadik nagyhatalma, Olaszország valóságos adósságbombán üldögél. Közben pedig Itáliában még mindig nincsen kormány. A legutóbbi választáson ugyanis a protesztpártok nyertek. Pozitív programjuk nem sok van, bírálatuk viszont bőven. A bírálatok elsősorban Brüsszel és az eurózóna ellen irányulnak. Ilyen körülmények között a közös francia-német eurózóna-tervnek csekély esélye van a sikerre, hiszen a legnagyobb adós, Olaszország nem tudja és nem is akarja csökkenteni államadósságát, amely már meghaladja az 1300 milliárd eurót és folyamatosan növekszik.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez