Könnycsepp az óceánban – hódításra készül Srí Lanka

Tavaly csaknem 5 ezer magyar turista látogatott el Srí Lankára. A szigeten azonban nem elégedettek ezzel a számmal – hogy feltornásszák, egy kelet-közép-európai roadshow keretében Budapesten is népszerűsítették az ázsiai országot az ottani idegenforgalmi hivatal és az utazási irodák képviselői.

Hagyományos gyertyagyújtási ceremóniával kezdődött az egykori Ceylon bemutatása. Európában már a nagy földrajzi felfedezések előtt sem volt ismeretlen a mai Srí Lanka az Indiai-óceánban: a 13. század híres itáliai utazója, Marco Polo azt írta róla, hogy kétségkívül a legkiválóbb a hozzá hasonló méretű szigetek közül a világon.

20180517_164844

A vízcsepp – vagy könnycsepp – alakú, 65 és fél ezer négyzetkilométeres sziget varázslatos kultúrájával, több mint 3 ezer éves örökségével, 20 millió lakójával, hosszú tengerpartjával, hegyeivel várja az utazókat.

images

Srí Lanka mindent kínál, ami szem-szájnak ingere – mondják az ottani turizmus népszerűsítői. Kristálytiszta tengert, aranyszínű strandokat, hat világörökségi helyszínt az ókortól a gyarmatbirodalmakig, ősi szentélyektől a holland erődig. 14 rezervátumot és több mint kétszer ennyi nemzeti parkot hatalmas állatokkal a szárazföldön és az óceánban, egyedi madárfajtákkal. Egyetlen nap alatt találkozhatunk itt a világ két legnagyobb emlősével, a kék bálnával és az elefánttal. A kulturális hagyomány iránt érdeklődő turistákra a buddhizmushoz, az iszlámhoz és a kereszténységhez kapcsolódó fesztiválok színes sokasága vár.

herd-of-elephants-washing-in-the-river-in-sri-lanka

Srí Lanka nemcsak napozásra való gyönyörű strandokból áll, melyek közül a Discovery Channel a világ legjobbjának kiáltotta ki Unawatunát, de ideális úticél azoknak is, akik imádnak szörfözni, úszni, búvárkodni és sznorkelezni. A Szörf Világliga szerint az Arugam-öböl Ázsia szörf-fővárosa.

Unawatuna_Bay_-_Beach

De az elérhető élmények listáján ott a siklóernyőzés, a léggömbös repülés, a vadvízi evezés, a  hegymászás vagy a hegyi kerékpározás is. A testi és lelki egészség megőrzésére, a testi-lelki újjászületésre pedig ott a több mint 5 ezer éve alkalmazott ájurvéda, a hosszú élet gyakorlata. Ez a hotelek többségében is elérhető, akárcsak a meditáció.

Galle_Fort,_Sri_Lanka

Srí Lankán az esküvői és a kulináris turizmus is élénk. A világ talán legjobb teája a szigetről származik, a Ceylon Tea Board tavaly ünnepelte a 150. születésnapját. A turistákra hotelek és más szálláshelyek széles választéka vár az őserdei kunyhóktól a luxusszállodákig. Aki pedig a szigeten belül utazgatna, az helikopterre vagy hidroplánra is szállhat.

stand-up-paddler-in-the-ocean-in-sri-lanka_800

Az ország sokféle befektetési lehetőséget nyújt külföldieknek is a turisztikai iparágban. A szép tájnak, az élmények és szolgáltatások hosszú listájának köszönhetően Srí Lanka számos elismerésben részesült világszerte az elmúlt években és már az idén is. Hogy ezeknek és a turistáknak a száma tovább nőjön, egyszerűsített a vízumigénylésen is: online lehet beutazási engedélyhez jutni, 24 órán belül.

sigiriya-459197_960_720

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez