Damaszkuszban véget értek a csaták

Ezt jelentette be a hadsereg szóvivője az állami televízióban. Azt nem közölte, hogy Asszad elnök emberei alkut kötöttek az iszlamista terroristákkal, akik egy autókonvojon elhagyhatták Jarmuk táborát, melyet 2015 óta tartottak az ellenőrzésük alatt Damaszkusztól délre.

A párizsi Le Monde tudósítója szerint 1200-1800 dzsihádharcos a családtagjaival együtt távozhatott a táborból, amelyért könyörtelen harcot folytattak Asszad elnök csapataival. A nyugati nagyhatalmak bírálták Asszad elnök megegyezését a terroristákkal. Ezért az autókonvoj indulását nem is jelentették be, nehogy az amerikaiak támadást intézzenek ellene. Az Iszlám Állam harcosai Szíria északkeleti részére települtek át, ahol az Asszad elnökkel szemben ellenséges milíciák ellenőrzik a terület nagy részét.

Jarmuk eredetileg palesztin menekülttábor volt, melyet Damaszkusz elővárosában építettek 1950-ben. Az ENSZ támogatásával létrejött palesztin menekülttábor sokáig a radikálisok fontos bázisa volt. 2015-ben az Iszlám Állam hívei vették át az irányítást. Ez komoly fenyegetést jelentett Asszad elnök rendszerének, amely nem tudta kifüstölni őket. Ezért egyeztek meg velük a végén, és így értek véget a csaták Damaszkuszban, ahol a 2011 óta tartó polgárháborúban Asszad elnök csak Oroszország és Irán támogatásával tudott felülkerekedni az iszlamista terroristákkal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez