Katolikus self-made man Itália új miniszterelnöke

Az 53 éves Guiseppe Conte egy olyan kormány programját hajtja majd végre, mely a baloldali populista Öt csillag mozgalom és a szélsőjobboldali populista Liga szövetségéből áll.

A politikai életben eddig ismeretlen jogászprofesszor részt vett az Öt csillag mozgalom programjának kidolgozásában, ezért javasolták őt kormányfőnek. Egyáltalán nem az első helyen. De miután a koalíciós partner az előtte álló jelölteket nem fogadta el, végül rá esett a választás. A köztársasági elnök jóváhagyta, így ő irányíthatja a kormányt minden politikai tapasztalat nélkül.

Guiseppe Conte egy kis dél-olaszországi faluban született Puglia tartományban. Doktorátusát a tekintélyes római La Sapienza egyetemen szerezte meg. Életrajzában ezenkívül több jó nevű amerikai és európai egyetem is szerepel, de sem New Yorkban, sem pedig Cambridge-ben nem lelték nyomát egy Guiseppe Conte nevű diáknak…

Eddig Firenze városában volt a magánjog tanára, és egy ügyvédi iroda partnereként is dolgozott Rómában. Az Öt Csillag mozgalomnak elsősorban jogi tanácsokat adott, illetve tervet dolgozott ki az állami bürokrácia leépítésére. Olaszországban évtizedes probléma, hogy a politikai pártok a saját embereikkel rakják tele az állami és önkormányzati intézményeket, melyeknek a hatékonysága általában nem üti meg az európai normákat.

“Tiszteletben kell tartanunk az olasz demokráciát, együtt kell működnünk az új olasz kormánnyal” – hangsúlyozta Pierre Moscovici uniós biztos. Miután ő felel a pénzügyekért, gyorsan hozzátette: Itáliának, az eurozóna harmadik legerősebb gazdaságának be kell tartania az európai szabályokat. Ez nem lesz könnyű, hiszen Olaszország államadóssága csillagászati: meghaladja a 2300 milliárd eurót és egyre csak növekszik…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez