Miért mondta le Trump a csúcsot Kim Dzsongunnal?

Rendkívül sajnálatos döntés született – kommentálta azonnal Észak-Korea külügyi államtitkára Trump levelét, melyben az amerikai elnök udvarias hangon lemondta a találkozót.

Június 12-én tartották volna a történelmi jelentőségű találkozót Szingapúrban. Ezt Észak-Koreának az az ígérete tette lehetővé, hogy lemond nukleáris fegyverzetéről. A találkozó nagy diplomáciai sikernek ígérkezett Kim Dzsongun számára…

De miért mondta le Trump a találkozót? Levelében arra hivatkozik, hogy az észak-koreai diplomácia ellenséges hangvétellel reagált bizonyos amerikai kijelentésekre. John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója Líbiához és Irakhoz hasonlította Észak-Koreát. Ennek nem örültek igazán Phenjanban. Emlékeznek ugyanis arra, hogy miképp végezte életét Líbia diktátora, Kadhafi és Irak egykori ura, Szaddám Huszein. Kim Dzsongun épp ezt akarja elkerülni. Ezért fejleszti atomarzenálját és tökéletesíti folyamatosan rakétáit.

Kim Dzsongun nemrég találkozott Dalien városában Hszi Csinping kínai elnökkel. Ezt követően Trump azt írta Twitteren: Észak-Korea vonala változott, és a negatív változás minden bizonnyal a kínai elnöknek tudható be.

Mire gondolhatott Trump? Rejtély. Mit tudhatott meg az amerikai titkosszolgálat Kim Dzsongun és Hszi Csin-ping második csúcstalálkozójáról (az elsőt még Pekingben tartották)? Ez is rejtély. Az amerikai-észak-koreai csúcs lemondását mindenesetre Trump vereségeként értékeli a legtöbb szakértő. Lehet persze, hogy csak halasztásról van szó, hiszen Trump hajlamos arra, hogy gyorsan meggondolja magát. Az amerikai-észak-koreai csúcs bejelentésével is sokakat meglepett, hiszen előtte még háborús húrokat pengetett. Valószínűleg arról van szó, hogy a Fehér Házban több lobbi is harcol az elnök figyelméért, és most azok győztek, akik szerint túlságosan nagy kockázat egy ilyen csúcstalálkozó Kim Dzsongunnal. Csakhogy Trump pálfordulása aláássa az USA tekintélyét, melyet az iráni atomalku felmondása már amúgy is megtépázott. Ki fog ezután komolyan tárgyalni a világ első számú nagyhatalmával, ha nem lehet biztos az elnök kimondott szavában vagy aláírásában?!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez