Meggyilkoltak egy orosz újságírót Kijevben

Tíz éve félek! Ha valaki ellenzéki Oroszországban, akkor könnyen börtönbe kerülhet vagy meggyilkolhatják – mondta Arkagyij Babcsenko, amikor tavaly elhagyta Oroszországot.

Az orosz újságíró Kijevbe költözött, és onnan bírálta tovább Putyin rendszerét. Aztán kedden három golyót kapott a hátába saját házának lépcsőházában. Felesége talált rá a súlyosan sebesült újságíróra. Azonnal mentőt hívott, de hiába: Arkagyij Babcsenko meghalt! Az ukrán hatóságok Moszkvára mutogatnak, nem véletlenül: Babcsenko ugyanis részt vett katonaként mindkét csecsenföldi háborúban, ahol mindkét fél brutális módszereket alkalmazott.

Babcsenko riportjai figyelmet keltettek. Később könyvet is kiadott erről, mely irodalmi díjat kapott. A Novaja Gazeta munkatársa lett Moszkvában. Ennél a lapnál dolgozott Anna Politkovszkaja is, akit szintén meggyilkoltak. Babcsenko 2014-ben bírálta a nacionalista kampányt, mely Putyin parancsára elöntötte Oroszországot a Krím-félsziget annektálása kapcsán. Hazájában ekkor közellenségnek nyilvánították. 2017 óta Kijevben élt és a krími tatárok legendás televíziójánál dolgozott. Az ATR televízió ugyanis a Krím annektálása óta Ukrajna fővárosában működik.

Babcsenko nem állt le Putyin bírálatával, és minden valószínűség szerint ez okozta a vesztét. Oroszország egykori parlamenti képviselője, Gyenyisz Voronyenkov, aki az újságíróhoz hasonlóan szintén Ukrajnába menekült, hasonlóképp végezte életét. A Putyint bíráló Ukrainszkaja Pravda főnöke, Pavel Sereme alatt felrobbant az autója! Amióta Ukrajna – nyugati támogatással – szembeszállt Putyinnal, az orosz és az ukrán titkosszolgálat nyílt háborút folytat egymással. Feltehetőleg ennek lett az áldozata a tehetséges ellenzéki újságíró, Arkagyij Babcsenko, aki három golyót kapott a hátába Kijevben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez