Börtönben radikalizálódhatott a liège-i terrorista

Két rendőrnő sétálgatott Liège nagykörútján, amikor egy terrorista hátbaszúrta őket. A haldokló nőket azután hidegvérrel kivégezte. Egy fiatalembert is halálosan megkéselt. Később túszt ejtett egy közeli iskolában, de a helyszínre érkező terrorelhárítók lelőtték. A terrorista Allah Akbart kiáltott, ezért a hatóságok iszlamista merényletként kezelik az esetet. De ki is volt Benjamin Herman?

A 36 éves férfi kábítószeres ügyben került börtönbe, ahol sok muzulmán is raboskodott. A férfi, aki a börtönben is szerzett kábítószert, a hatásuk alá került és radikalizálódott. “A börtönök gyakran jó iskolák a terroristák számára. Azt pedig még nem tudjuk megoldani, hogy nyomon kövessük azokat, akik a börtönökben radikalizálódtak.” – panaszkodott Belgium rendőrfőnöke.

Benjamin Herman gyűlölte a rendőröket. Ezért támadta meg az őrjáratot, melynek mindkét tagját megkéselte. Belgiumban az utolsó nagy iszlamista merénylet három éve volt, amikor Brüsszelben több, mint 30 ember halálát követelte a gyilkos akció. A kis állam nemzetiségileg megosztott: külön rendőrsége van a flamandoknak, a vallonoknak és a fővárosnak. Az együttműködés nem épp optimális, ezért az iszlamista szervezetek előszeretettel választják főhadiszállásnak Belgiumot, miután ott a rendőrség nem mindíg áll a helyzet magaslatán. Nemrég női parancsnokot kapott a nemzeti rendőrség. Neki kell összehangolnia a különböző rendőri szervezetek akcióit. Most a terrorelhárítás gyorsan a helyszínre ért, és végzett az Allah Akbart kiáltó terroristamezes kábítószeres késelővel Liège-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez