Roman Abramovics nem építi meg a Chelsea 1 milliárd fontos stadionját

Az orosz oligarcha, aki nemrég izraeli állampolgárságot szerzett, visszatérhet Nagy-Britanniába, de nem foglalkozhat a Chelsea ügyeivel. Így döntöttek a hatóságok Putyin egyik kedvence ügyében.

Válaszul Roman Abramovics közölte: akkor nem építi meg a Chelsea 1 milliárd fontos stadionját. A londoni lapok valószínűnek tartják, hogy el fogja adni a futballklubot is. Emögött Putyin kezét sejtik, akivel Abramovics azóta ápol szoros kapcsolatot, hogy beajánlotta Jelcin elnöknél az ezredfordulón. Látva oligarchatársainak szomorú sorsát, Abramovics Londonba költözött. Megvásárolta a Chelsea futballcsapatát, melynek díszpáholyába tódultak a helyi előkelőségek. Legutóbb az Angol Kupa döntője során nem látták a díszpáholyban Abramovicsot. Az oligarcha vízuma ugyanis lejárt, és a brit hatóságok nem siettek meghosszabbítani. Mit tett erre Abramovics?
Izraeli állampolgár lett.

A Chelsea futballcsapatának tulajdonosa, Nagy-Britannia 13. leggazdagabb embere magángépen érkezett a Ben Gurion repülőtérre, ahol a televíziós kamerák előtt átnyújtották neki az izraeli útlevelet. A zsidó állam megalakulásakor, hetven évvel ezelőtt garantálta, hogy minden zsidó származású egyénnek megadja az állampolgárságot, ha ezt nem zárja ki valamilyen fontos diplomáciai tényező. Meyer Lansky, a New York-i maffia egyik főnöke például nem kapta meg az állampolgárságot Izraelben, mert az amerikai hatóságok ezt ellenezték. Roman Abramovics esetében nem merült fel ilyen tényező.

Miért most vált ez fontossá Roman Abramovicsnak, aki zsidó családban született a Komi köztársaságban még a Szovjetunióban? Mert csak így térhet vissza Nagy-Britanniába. Az ok a Szkripal-ügy. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét a lányával együtt félholtan találtak meg egy padon Salisbury-ben, Nagy-Britanniában. Idegméreggel kábították el őket, sokáig az életük is veszélyben forgott. Végül megmenekültek, de a brit kormány szerint egyértelmű: az orosz ex-ezredest, aki átállt a másik oldalra, Moszkva parancsára próbálták meg eltenni láb alól. Az oroszok tagadnak, de London orosz diplomatákat utasított ki és feketelistákat állított össze, melyre Putyin barátainak a nevét írták fel. Roman Abramovics is Putyin barátja. Az orosz elnök helikopteren látogatta meg őt London környéki birtokán. De ez már régen volt, most mélyponton vannak Oroszország és Nagy-Britannia kapcsolatai.

Ennek a levét issza Roman Abramovics és a Chelsea csapata is, mely nem kap új, reprezentatív stadiont. Roman Abramovics immár izraeli útlevéllel vígan utazgathat a nagyvilágban. Reménykedhet abban, hogy Nagy-Britannia is megenyhül Oroszország iránt. Trump legutóbbi döntései után Angela Merkel és Emmanuel Macron sietett Oroszországba látogatni. Talán Nagy-Britannia is újra felfedezi Putyin kedvenc oligarcháját, Roman Abramovicsot, aki sértődöttségét feledve mégiscsak szép új stadiont épít a Chelsea csapatának…

Fotó: a Chelsea mostani stadionja / Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez