Izraeli ejtőernyősök is részt vesznek a NATO-hadgyakorlaton Oroszország határainál

Kardcsapásnak nevezik a NATO júniusi hadgyakorlatát, melyet a Baltikumban és Lengyelországban rendeznek meg 18 ezer katona részvételével. Bár a NATO európai parancsnoksága hangsúlyozza, hogy a hadgyakorlat nem irányul Oroszország ellen, Moszkvában természetesen értik a finom célzást.

A NATO 6.000 katonát állomásoztat a Baltikumban és Lengyelországban, hogy elrettentse az orosz erőket. Moszkva természetesen tagadja, hogy lennének katonai elképzelései valamiféle fellépésre a Baltikumban, illetve Lengyelország határán, de sem Varsóban, sem a három balti állam fővárosaiban nemigen hisznek az oroszoknak a meglehetősen rossz történelmi tapasztalatok miatt.

Lengyelország nemrég ajánlatot tett az Egyesült Államoknak: állomásoztasson egy egész harckocsizó dandárt Lengyelország földjén. A kétmilliárd dolláros várható költséget a lengyelek magukra vállalnák.

Izrael, amely nem tagja a NATO-nak, de szoros szövetségese az Egyesült Államoknak, először vesz részt egy olyan NATO-hadgyakorlaton, melyet az orosz határok közelében rendeznek meg. Több tucat ejtőernyős érkezett Izraelből a helyszínre – számol be a Haaretz című lap. Izrael elkötelezettsége azért különösen érdekes, mert Avigdor Lieberman hadügyminiszter nemrég járt Moszkvában, hogy elérje: a Golán-fennsíkról Irán és a libanoni Hezbollah vonja ki katonáit. Innen ugyanis heves rakétatámadás érte Izraelt. Lavrov külügyminiszter meg is ígérte ezt, de valamiféle izraeli kompenzációt emlegetett. Korábban Netanjahu miniszterelnök járt Oroszországban, és elérte: Moszkva nem szállítja le az S300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának.

Ez azért fontos Izraelnek, mert a zsidó állam harci gépei rendszeresen támadják az iráni katonai célpontokat Szíriában. Ha ezeket szíriai rakétavédelmi egységek védelmeznék orosz tanácsadók segítségével, akkor  fennállna a veszélye egy közvetlen konfrontációnak. Ezt tehát sikerült elintéznie Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek Putyinnál, de legfontosabb követelését az oroszok nem teljesítették. Nem vették rá Iránt arra, hogy vonja ki a csapatait Szíriából! Márpedig ezt Izrael létfontosságúnak tekinti a saját biztonsága szempontjából, hiszen Irán mindmáig nem hajlandó elismerni a zsidó állam létét sem. Minden valószínűség szerint ez magyarázza azt, hogy a történelem során először Izrael részt vesz egy NATO-hadgyakorlaton Oroszország határainak közelében, noha nem tagja az észak-atlanti szövetségnek.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez