Román lánykereskedőket fogtak el Szicíliában

Öt román férfit vett őrizetbe a rendőrség Szicíliában, ahol nagyszabású razziát tartottak a külföldi munkaerőt foglalkoztató farmokon. “Megdöbbentő, hogy milyen munkakörülmények között tartottak embereket!” – mondta Szicília rendőrkapitánya.

Az öt férfi Romániából hozott olcsó munkaerőt Szicíliába. A férfiakat a gazdaságokban dolgoztatták – éhbérért és rémes munkakörülmények között. A nőket pedig gyakran prostitúcióra kényszerítették. Az olasz rendőrség akciója Szicíliában része egy nagyobb európai kampánynak, mely az emberkereskedőket akarja rács mögé juttatni. A keleti és a nyugati bérek között még mindig akkora a különbség az Európai Unióban, hogy az emberkereskedőknek nincs túlságosan nehéz dolguk, ha Romániában vagy más szegényebb keleti tagállamban munkavállalókat toboroznak Olaszországba. Aztán csak a helyszínen derül ki, hogy a fizetések gyalázatosan alacsonyak, mert szállás és élelmezés címen sokat levonnak belőlük. A nők ezért is vállalkoznak a prostitúcióra, mert különben nem tudnának pénzt hazaküldeni Romániába.

Gyors fejlődése ellenére Romániában az életszínvonal a többség számára európai mércével meglehetősen alacsony. Románia – Bulgária mellett – az Európai Unió legszegényebb országa. Ráadásul a fejlődése nagyon egyenlőtlen: Bukarest és az erdélyi régiók jól fejlődnek, de Moldvában vagy Olténiában nagy a szegénység. Ezt használják ki az emberkereskedők, akik közül most ötöt elcsíptek Szicíliában, de maguk a rendőrök is tisztában vannak vele, hogy ez nem oldja meg a problémát. Amíg ilyen magas a bérkülönbség az EU két fele között, addig mindig akadnak emberkereskedők minden uniós tagállamban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez