Szíria: nem újságírónak való vidék

Fegyveres konfliktusok és az Iszlám Állam villám-terjeszkedése: 2014-ben a Közel-Kelet volt a leggyilkosabb terep a tudósítóknak. Ezen belül pedig Szíria volt az az ország, ahol a legtöbb újságíró halt meg munka közben.

Az összegzést a Riporterek Határok Nélkül szervezet készítette el. Eszerint világszerte 66 újságírót öltek meg, 119-et raboltak el és 178-at vetettek börtönbe a munkája miatt. Pedig még nincs is vége az évnek. Annyira nincs, hogy szerdán két újabb szabadúszó újságíró elrablásáról érkezett hír:  Farhad Hamót és Massoud Aqeelt Szíria északi részéből hurcolta el az Iszlám Állam. A meggyilkolt riporterek csaknem fele egyébként Szíriában lelte halálát, 15-en. Heten a palesztin területeken, négyen Irakban, és ugyancsak négyen Líbiában. Ukrajnában hat újságírót öltek meg, vagyis a nem éppen dicsőséges top 5 országból 4 a közel-keleti.

A gyilkosságok pedig egyre barbárabbak, gondoljunk csak az Iszlám Által lefejezett amerikai újságírók esetére.

Egyedül az elmúlt héten az ellenzéki szíriai Orient News tévétársaság három munkatársával végeztek, amikor úton voltak, hogy a hadsereg és a lázadók egyik összecsapásának következményeiről tudósítsanak. A tévécsatorna szerint direkt vették őket célba egy rakétával. Szíria már a harmadik éve vezeti az újságírók halál-listáját, gyakorlatilag a polgárháború kezdete óta. 2011-től mostanáig 130 sajtómunkás halt meg az országban.

De igazából elsődleges célponttá akkor váltak ott a riporterek, amikor megjelent a színen a “harmadik erő”, az Iszlám Állam. Amely azt akarja, hogy az újságírók ne tegyék a dolgukat, ne tudósítsanak a kegyetlenkedésekről, vagy úgy végezzék a munkájukat, hogy azzal az iszlámistákat szolgálják. Ha pedig nem értenek a szóból, akkor eltüntetik őket, mert fekete lyukat akarnak az információáramlásban – mondja Lucie Morillon, a Riporterek Határok Nélkül programigazgatója.

Így járt a két lefejezett amerikai újságíró, James Foley és Steven Sotloff is. És, jóllehet világszerte 7 százalékkal kevesebb sajtómunkás lett az idén szakmája áldozata, mint tavaly (akkor 71-et öltek meg), a haláluk módja, a kivégzésükről posztolt videók sokkal rémesebbé és kézzelfoghatóbbá tették a veszélyt. Amit még az is tetéz, hogy az emberrablások száma nőtt: tavaly még “csak” 87 riportert hurcoltak el a világon. Az idén a szerdán elrabolt két szabadúszóval együtt 121-et. Eddig.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez