Kína – Oroszország: soha nem volt ilyen jó viszony

Ezt állapította meg Hszi Csin-ping kínai elnök, amikor találkozott Vlagyimir Putyinnal Pekingben. A kínai államfő átadta Putyinnak a vadonatúj Barátság érdemrendet.

Mindketten hangsúlyozták Donald Trump és Kim Dzsongun jövő keddi találkozója előtt, hogy mind Kína, mind pedig Oroszország érdekelt abban, hogy semmisítsék meg a nukleáris fegyvereket a Koreai-félszigeten. Mindkét nagyhatalom érdekelt abban is, hogy fennmaradjon az iráni atomegyezmény, melyből Donald Trump kilépett.

Kína atomerőműveket vásárol Oroszországtól: a szerződés értéke 20 milliárd jüan – 3,13 milliárd dollár. Kína a világ legígéretesebb piaca, ahol az oroszok mellett jelen vannak az amerikaiak és a franciák is. A hétvégén Csingtao városában rendezik meg a Sanghaj együttműködési konferenciát, melyen Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin is résztvesz.

Csingtao kontra Québec

Míg a nyugati világ vezetői Kanadában gyülekeznek a hétvégén, addíg a keletiek Konfuciusz szülőföldjén, Santung tartományban, Csingtao városában. Külföldön Csingtao városát elsősorban a sörről ismerik – itt főzik ezt a Mennyei Birodalomban a legrégebben, mert ez valaha német gyarmat volt. A németek pedig magukkal hozták a sört a Távol-Keletre is. Merkel német kancellár nem mulasztotta el, hogy erre is emlékeztesse kínai vendéglátóit, amikor nemrég Pekingben járt. Hszi Csin-ping elnök megdicsérte Németország kancellárját, hogy már tizenegyedszer látogatott a Mennyei Birodalmba. Merkel kancellár a hétvégén Québecben a G7 csúcson vesz részt, de előtte gondosan felkereste azt a két nagyhatalmat, melynek vezetői Csingtaóban vesznek részt a Sanghaj konferencián.

Ez döntő fontosságú lesz a kínai-orosz kapcsolatok fejlődése szempontjából – hangsúlyozta Vang Csisen alelnök, aki Szentpéterváron Putyin vendége volt. Oroszország számára ugyanis mind fontosabb Kína, miután a nyugati világ szankciókat alkalmaz vele szemben, amiért elfoglalta a Krím-félszigetet. 2001-ben alakult meg a Sanghaj együttműködési csoport, mely Kína és Oroszország válaszát volt hivatva kifejezni a globális kihívásokra. Pekingben és Moszkvában a terrorizmus elleni harcot és a gazdasági fejlődést tartják a Sanghaj együttműködés legfőbb feladatának. Ezért dolgozták ki Pekingben a Nagy Selyemút programot, amely Oroszország mellett olyan egykori olyan szovjet tagállamoknak is nagy perspektívát kínál, mint például Kazahsztán, Türkmenisztán vagy Üzbegisztán.

Ez már a 18. találkozója a Sanghaj együttműködési csoportnak, de különösen feszült helyzetben kerül rá sor. Miért? Trump miatt. Az amerikai elnök kilépett az iráni atomalkuból, és ezzel megdöbbentette a többi aláírót, így Kínát és Oroszországot is. Trump másik döntése a kereskedelmi háború megindításáról elsősorban Kína ellen irányul, hiszen az USA kereskedelmi deficitjének jó része a kínai exporttöbbletből adódik. Erről nagy vita várható Québecben is, de Csingtaóban egyértelműen elutasítják az America First politikát. Mit állítanak vele szembe? Ez lehet a nagy kérdés Konfuciusz mester szülőföldjén, Csingtao városában, ahol a Sanghaj együttműködés vezetői gyűlnek össze, hogy megtalálják a választ Trump kihívásaira.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez