Berlin elfogató parancsot kért egy szír titkosszolgálati főnök ellen

Nemzetközi jogi precedenst teremthet Németország főügyészének beadványa, mert egy másik állam magas rangú vezetőjét vádolta meg emberiség ellenes bűnökkel.

Dzsamil Hasszan a légierő titkosszolgálatának főnöke Szíriában. Két emigráns – adatok összegyűjtése után – kérte a német ügyészséget, hogy lépjen fel az emberi jogokat brutálisan megsértő szír főtiszttel szemben. A dokumentumok szerint 2011 és 2014 között gyilkosságok és kínzások ezreit rendelte el a nagy hatalmú titkosszolgálati főnök, aki Aszad elnök belső köréhez tartozik.

Szíriában 2011-ben tört ki a polgárháború, amikor Aszad ellenfelei az arab tavaszra hivatkozva megpróbálták megbuktatni az elnököt. Szíria lakóinak a többsége szunnita muzulmán, Aszad az alavita kisebbséghez tartozik. A keresztény és a kurd kisebbség segítségével tartja fenn uralmát, melyet külföldről Oroszország és Irán támogat. Aszad ellenfelei az Egyesült Államok és Izrael támogatását élvezik. A polgárháborúban mindkét fél borzalmas brutalitással küzd. Ezért indult meg a tömeges kivándorlás, amely 2015-ben menekültinvázióhoz vezetett Európában. A legtöbben Németországba érkeztek. Így nem csoda, hogy ott adtak be panaszt a szír titkosszolgálati főnök ellen.

Az újdonság az, hogy ezt a német ügyészség befogadta és nemzetközi elfogató parancs kiadását kérte. Aligha valószínű, hogy a szír titkosszolgálati főnök óvatlanul olyan államba látogatna el, ahol lecsukhatnák. Ráadásul ha az ENSZ bírósága elé kívánnák állítani, akkor ezt Oroszország – mint a Biztonsági Tanács állandó tagja- minden bizonnyal megvétózná. Mindennek ellenére a német főügyész kezdeményezése fontos figyelmeztetés: nemcsak hazai, de nemzetközi felelősségre vonás is fenyegetheti azokat, akik honfitársaik tömeges legyilkolására vagy megkínzására adnak parancsot, mint Szíria légierejének hírszerző főnöke, Dzsamil Hasszan.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez