Keresztes hadjárat a macsó magatartás ellen Latin-Amerikában

Június 13-án dönt a parlament Argentínában az új abortusztörvényről. A nők hetek óta tüntetnek, hogy kivívják a jogot az abortuszhoz. De a többi ország feministái sem hallgatnak.

Chilében több mint 15 ezer nő vonult fel félmeztelenül, hogy így tiltakozzon a szexuális zaklatás és a macsó magatartás ellen. Chilében ugyanis az a helyzet, hogy hiába indult meg ott is a metoo kampány, mert a hatóságok nem veszik komolyan a beadványokat, melyek a hétköznapi szexuális zaklatásról szólnak.

Peruban egy szörnyű bűntény tartja lázban a közvéleményt: egy férfi felgyújtott egy 22 éves lányt, aki visszautasította őt. “Ha nem leszel az enyém, akkor senkié sem leszel!” – kiáltotta a férfi, aki leöntötte benzinnel, majd felgyújtotta a szerencsétlen nőt. A hatóságok élükön Peru köztársasági elnökével elsiklottak a szörnyű bűntény fölött. A nők ezért tiltakoznak elszántan Peruban, ahol a macsó hagyományok különösen elevenek.

Épp a macsó hagyományok miatt a feminista mozgalmak sokkal aktívabbak Latin-Amerikában mint Európában, ahol előrébb tartanak ebben a tekintetben. Korábban a közéletben nem jutott komoly szerep a nőknek, de Argentínában, Brazíliában és Chilében már volt női államfő, vagyis lassan változik a helyzet. De hát Európában is szenzációnak számított, hogy a Vaslady lett Nagy Britannia miniszterelnöke és hogy Németország kancellárja immár több mint egy évtizede Angela Merkel.

Latin-Amerikában a katolikus egyház is támogatja a nők nagyobb szerepvállalását: a Vatikán nemrég hozott olyan döntést, hogy Amazóniában a szebbik nem tagjai is betölthetnek egyházi tisztségeket. Amazóniához tartozik a többi között Brazília, Peru, Kolumbia, Venezuela. A női egyenjogúság tehát előrehaladást ért el Latin-Amerikában is, ahol a hölgyek előszeretettel hivatkoznak a Világbank tanulmányára, mely szerint azokban az országokban eredményesebb a gazdaság, ahol a nők egyenlő jogokat és lehetőségeket kapnak a férfiakkal.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez