Egyesült Európa a válasz Donald Trumpnak

Németország külügyminisztere határozottan elutasította Trump elnök America First politikáját, mellyel egyetlen Twitter-üzenet segítségével lerombolhatja azt, aminek a felépítése évtizedekbe került.

Heiko Maas külügyminiszter arra utalt, hogy Trump Twitter-üzenetben vonta vissza az aláírását a G7 csúcs zárónyilatkozatán. Ezzel megbontotta a nyugati világ egységét. “Szélesebb lett az Atlanti-óceán!” – hangsúlyozta a német külügyminiszter, aki újra elővette az Egyesült Európa gondolatát. “Nem kevesebb, hanem több Európa a válasz Trump America First politikájára!” – hangsúlyozta a szociáldemokrata külügyminiszter. Aki maximális támogatásáról biztosította Macron francia elnök elképzeléseit az eurózóna és általában az egész Európai Unió megreformálására.

Merkel kancellár távolról sincs ennyire elragadtatva Macron elnök reformterveitől. A németek és a franciák egyelőre nem tudtak megegyezni abban, hogy milyen is legyen ez a reform. “Azt mindenképp el kell kerülnünk, hogy kioktassuk az EU többi tagállamát arról, hogy mit tartunk helyesnek!” – fogalmazta meg elképzelését Németország külügyminisztere.

Miközben a szociáldemokraták arra buzdítják Merkel kancellárt, hogy az Egyesült Európa irányába lépjen előre, a német kormány belügyminisztere egy más típusú szövetséget fogalmazott meg. Seehofer belügyminiszter Kurz osztrák kancellárral együtt hármas szövetséget javasolt a menekültválság megoldására. Ebben a szövetségben Németország és Ausztria mellett Olaszország lenne a harmadik partner. Az az Olaszország, melynek populista belügyminisztere nemrég megakadályozta egy Afrikából érkező hajó kikötését Itáliában. Merkel kancellár elutasította ezt az elképzelést. Helyette közös uniós megoldást javasolt, de nem sietett felvázolni, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban.

Az Európai Unió június végi csúcsértekezletén az eurózóna reformja a fő téma, melyet Macron elnök vetett fel még választási kampánya során. Mindenképp szóba kerül a migránsprobléma, mely mind jobban megosztja az európai közvéleményt, éppúgy, mint a tagállamok elitjét. Ilyen körülmények között az Egyesült Európa gondolata, melyet Németország külügyminisztere újra felvetett, inkább vágyálomnak tűnik, mint a gyakorlatban megvalósítható programnak. Az európai vezetők a NATO-csúcson találkoznak újra Donald Trumppal júliusban, hogy megpróbálják összeforrasztani a nyugati világ egységét, mely mindinkább lassú erózió áldozatává válik.

Fotó: Heiko Maas / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez