Francia-olasz csúcs a menekültekről

Az Élysée-palota vendége volt Párizsban Conte olasz miniszterelnök, aki a menekültkérdést vitatta meg Macron francia elnökkel.

Előzmény: Olaszország belügyminisztere nem engedte kikötni az Aquarius nevű, menekülteket szállító hajót az olasz kikötőkben. Arra hivatkozott, hogy Itáliában már így is túlságosan sok a migráns. Macron elnök bírálta a döntést. Olaszországban viszont azt kifogásolták, hogy Franciaország megerősítette a határ védelmet, és visszaküldi az érvényes papírokkal nem rendelkező bevándorlókat Olaszországba.

A csúcstalálkozó során mindkét vezető megállapította: a jelenlegi rendszer nem hatékony. Valamilyen közös európai megoldás kell, mert a kvótarendszer nem működik. Olaszországtól csak nagyon kevesen akarnak átvenni migránsokat. A legközelebbi uniós csúcstalálkozón, június végén minden bizonnyal szóba kerül ez a probléma, bár hivatalosan a fő téma az eurózóna reformja lesz.

Kurz osztrák kancellár azt javasolta, hogy Olaszország, Németország és Ausztria működjön együtt ebben az ügyben. Seehofer német belügyminiszter ezt lelkesen támogatta, Angela Merkel kancellár viszont nem. A menekültkérdés mélységesen megosztja a német társadalmat és a kormánykoalíciót is. Ezért Merkel kancellárnak nagyon óvatosan kell politizálnia, ha hatékony európai megoldást akar találni a problémára, amely egész Európában megosztja a közvéleményt.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez