Megérkeztek Spanyolországba az Aquarius első utasai

Vasárnap hajnalban befutott Valencia kikötőjébe az az olasz határőr hajó, amely több mint 200 menekültet vett a fedélzetére az Aquarius menekülthajó utasai közül.

Az Aquarius korábban Olaszországban próbálkozott kikötéssel, de Itália új belügyminisztere ezt megtiltotta. Málta irányába küldte a hajót, de ott sem fogadták. Végül Spanyolország jelezte: kiköthetnek Valenciában. Pedro Sanchez miniszterelnök arra hivatkozott, hogy kötelességének érzi a veszélyben levő emberek befogadását. Macron francia államfő közölte: azokat a migránsokat, akiknek jogos a menekültkérelme, Franciaország befogadja.

Az Aquarius menekülthajó ügye politikai válságot robbantott ki az Európai Unióban. Kurz osztrák kancellár javasolta: Németország, Ausztria és Olaszország lépjen fel együtt a migránsok tömeges érkezésének megakadályozására! Ezt a javaslatot Németország belügyminisztere, Horst Seehofer elfogadta, Merkel kancellár viszont nem. Ebből az ellentétből komoly kormányválság alakult ki Berlinben.

Olaszország és Franciaország között diplomáciai vita keletkezett az Aquarius miatt. Végül az Élysée-palotában Macron elnök fogadta Conte olasz miniszterelnököt. Mindketten megállapították: az EU menekültpolitikája nem hatékony. Ezért valószínű, hogy az Európai Unió következő csúcstalálkozóján, melyet június végén tartanak, ez a téma is szóba kerül – bár a hivatalos napirenden az eurózóna reformja szerepel. Jövőre európai parlamenti választásokat tartanak, és ennek egyik legfontosabb témája a menekültpolitika lesz, mely mélységesen megosztja a közvéleményt egész Európában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez