Csaknem 1 millió éves emberi állkapocscsontot találtak Európában

Most sikerült először bebizonyítani egy európai leletről, hogy a Homo sapiens és a Neander-völgyi ember közös ősétől származik.

Nyugat-Európa legrégebbi emberi maradványait az észak-spanyolországi Sierra de Atapuerca régió területén találták meg egy barlangban: az állkapocscsontot 160 más, értékes lelettel együtt ásták ki a régészek, korát és eredetét azonban korábban nem tudták pontosan meghatározni.

A ritka maradvány a Homo antecessortól, azaz az Úttörő embertől származik, amelyről a kutatók egy része úgy tartja, hogy a Homo sapiens és a Homo neanderthalensis, azaz a Neander-völgyi ember közös őse volt. A állkapocs kora miatt a radiokarbonos kormeghatározás helyett egy másik eljárást kellett alkalmazni: a fogakon elektronspin rezonanciával (ESR) végeztek elemzést, amelyet korábban nagytestű emlősök maradványainak vizsgálatánál használtak. Így sikerült bebizonyítani, hogy az állkapocscsont kora 772.000 és 949.000 év közé tehető.

A Homo antecessor egymillió évvel ezelőtt élhetett és az egyik legkorábbi emberi faj, amelyet Európában fedeztek fel. Magassága 1.67 és 1.8 méter között lehetett a tudósok jelenlegi véleménye szerint, agy-térfogatát pedig 1000 és 1.150 köbcentiméter közé becsülik, amely kisebb, mint a modern ember 1.350 köbcentis agy-térfogata. Származása azonban máig heves vita tárgya, az átmeneti fajról ugyanis a tudósok egy másik csoportja úgy tartja, hogy nem más, mint a Homo heidelbergensis, amely 600,000 és 250,000 évvel ezelőtt élhetett Európában.

Az eredményeket a Quaternary Geochronology hasábjain publikálták a kutatásról, amelyet nemzetközi tudósok csoportja végzett el Dr. Mathieu Duval, az ausztrál Griffith Egyetemhez tartozó Evolúciós Kutatóközpont professzorának irányításával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez