Ezer kilométeres biciklitúra 10 ezer zsidó gyerek megmentésének emlékére

A 81 éves Paul Alexender Berlinből Londonba kerekezik fiával és unokájával együtt. 39-en vágtak neki a távnak: Berlinből a Friedrich Strasséról indultak és Londonban a Liverpool Streetre érkeznek majd.

79 évvel ezelőtt ugyanezt az utat tette meg Paul Alexender, aki a Kindertransport segítségével menekült ki a náci Németországból.

Mi is volt a Kindertransport?

1938 novemberében a nácik országos pogromot rendeztek Németországban. Ez volt a Kristály éjszaka, a Kristallnacht. Ezt követően zsidó és protestáns szervezetek Chamberlain brit miniszterelnökhöz fordultak: tegye lehetővé a zsidó gyerekek kimentését a náci Németországból. Őfelsége miniszterelnöke azonnal intézkedett és a Kindertransport megindult. Már december elején érkeztek gyerekek a náci Németországból Angliába. Az utolsó gyerekcsapat 1940 májusában hajózott be Hollandiában. Egy nappal azelőtt, hogy Hollandia letette a fegyvert a náci Németország előtt. Több mint 10 ezer gyerek menekült meg így. Kezdetben csak Németországból érkeztek, de azután Ausztriából, Csehszlovákiából és Lengyelországból is jöttek. Így menekültek meg a holokauszttól, mely sok gyerek családját elpusztította a nácik által megszállt Európában.

Paul Alexender ma Izraelben él. Személyes győzelemnek tekinti Hitler felett, hogy sikeres ügyvéd lett Angliában és szép nagy családot nevelt fel. 34 éves fia és 15 éves unokája is részt vesz az 1.000 kilométeres biciklitúrán Berlin és London között, hogy megemlékezzenek arról a 10 ezer gyerekről, aki a Kindertransport révén menekült ki a nácik által megszállt Európából Nagy-Britanniába.

Fotó: Kindertransport-emlékmű Hamburgban / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez