Trump-Putyin találkozó, de mikor?

A jövő hónapban találkozhatok Putyinnal – üzente az Egyesült Államok elnöke a világnak. Trump a jövő héten Európába küldi nemzetbiztonsági tanácsadóját.

John Bolton Londonba, Rómába és Moszkvába látogat el. Londonba azért, mert július 13-án Trump Őfelsége, II. Erzsébet vendége lesz. Olaszország új populista kormánya nyugtalanítja Trumpot, mert nyíltan lobbizik az Oroszország elleni szankciók feloldása érdekében. Végül pedig Moszkva szerepel John Bolton programjában. Egyeztetni kell az időpontot a csúcstalálkozóra. És ez nem lesz könnyű.

Július 11-12-én lesz a NATO csúcstalálkozója Brüsszelben. Ezen mindenképp nagy vita várható Oroszország szerepéről. Trump mindenesetre arra hivatkozva kéri a NATO szövetségeseket katonai költségvetésük növekedésére, hogy fokozódik az orosz fenyegetés. Ha Trump a NATO csúcs előtt találkozik Putyinnal, akkor ezt a forgatókönyvet nehéz lesz végigcsinálnia…

Utána viszont Nagy-Britannia vendége lesz az USA elnöke. Londonban még egyáltalán nem felejtették el Szkripal ezredes ügyét. Az orosz GRU híres árulója elleni támadás szankciókat váltott ki nemcsak Nagy-Britanniában, de a NATO-szövetségesek között is. Július 15-én viszont Putyinnak a Luzsnyiki stadionban kell üldögélnie a futball világbajnokság döntőjén. Elvben persze ezen részt vehet Trump is, de egy moszkvai látogatás nem keltene pozitív visszhangot az Egyesült Államokban, ahol novemberben választásokat tartanak.

A Trump-Putyin csúcs legvalószínűbb helyszíne Bécs, ahol nemrég az orosz elnök sikeres látogatást tett. Egy látványos amerikai-orosz csúcstalálkozó mindenképp PR siker lenne mind Trump, mind Putyin számára. Elsősorban az orosz elnök lenne a nyerő, hiszen egyenrangú partnerként tudná magát felmutatni a saját népe és az egész világ előtt. Miközben Oroszország GDP-je az USA tizedét sem éri el.

Trump is bizonyíthatná a saját közvéleménye és az egész világ előtt, hogy képes nemzetközi diplomáciai feladatok megoldására. Szingapúri találkozója Kim Dzsongunnal nagy PR siker volt. Persze most mindenki azt kérdezi, hogy mi lesz utána? Ugyanez a kérdés egy Trump – Putyin csúcs után is azonnal felmerül: megszűnnek a szankciók Oroszország ellen? Trumpnak tehát alaposan meg kell fontolnia az amerikai-orosz csúcs időzítését. A tartalom talán kevésbé fontos. A lényeg a PR. Aztán a diplomatáknak és a katonáknak kell tartalommal megtölteniük a Trump-Putyin csúcsot, ha sor kerül rá valamikor júliusban.

Fotó: 2017-ben, Hamburgba, a G20 csúcson / Wikmedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez