Erdogan győzelmi beszéde Ankarában – videó

Törökország államfője, aki 15 éve van hatalmon, nagygyűlésen ünnepelte választási sikerét. A hivatalos adatok szerint Erdogan megszerezte az abszolút többséget az első fordulóban, ezért nincsen szükség a másodikra. Az ellenzék kétségbe vonja a hivatalos adatokat.

Erdogan elnök egyre nagyobb hatalmat összpontosít a kezében. Ellenfeleinek jelentős részét börtönbe csukta, az ellenzéki sajtót sarokba szorította. Szembefordult korábbi szövetségeseivel, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval. Jó viszonyt épített ki viszont Oroszországgal és Iránnal.

Az iszlám egyre nagyobb szerepet kap Törökország politikai életében, pedig Atatürk elnök laikus államot alapított a török birodalom romjain 1923-ban. Erdogan felélesztette a birodalmi hagyományokat: a választási kampány idején beszédet mondott Szarajevóban is és ellátogatott Szerbia muzulmán többségű vidékére, a Szandzsákba is. Ezért sokan új szultánnak nevezik Erdogant, aki viszont azzal utasítja vissza a bírálatot, hogy az általa képviselt mérsékelt iszlám akadályozza azt, hogy a fiatalok a dzsihádprédikátorok hatása alá kerüljenek Törökországban és más muzulmán államokban.

Fotó: Flickr

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez