Botrány a Cityben: megkapja-e a gyakornok 8,8 milliós nyereségét?

A francia gyakornok ki akarta próbálni magát a londoni Cityben, ahol a brókercégek eleinte nem élesben vizsgáztatják az újoncokat. A londoni Cityben imádják a francia brókereket, akik általában jó matekosok és ez egyáltalán nem hátrány a tőzsdén.

A 41 éves Harouna Traoré is egy buta programot kapott a Valbury brókercégnél: mutassa meg, hogy mit tud? Megmutatta: 880 ezer fontból 8,8 milliós nyereséget produkált! Ez pompás teljesítmény, annál is inkább, mert a pénzt meg is kapta a brókercég. A buta programról kiderült, hogy élesben működik! Maga a törekvő újonc vette ezt észre és pánikba esett. Aztán rájött: már nincs mit veszítenie. Csakis előre menekülhet. Ennek lett az eredménye a hatalmas nyereség…

Csakhogy a törekvő gyakornok most kéri a pénzt. Kétgyerekes családapa és Londonban drága az élet. A Valbury, amelyik nagyon kis cég a Cityben, nem akar fizetni. Ügyvédet fogadtak, aki máris közölte: a gyakornok megsértette a cég szabályzatát, amikor hatalmas pénzekkel játszott, messze túllépve a számára engedélyezett költséghatárt. Harouna Traoré viszont azt állítja, hogy nem az ő felelőssége, ha egy buta program hirtelen élessé válik. Ő menet közben vette észre a változást, és ért el pompás eredményt. Ezért kéri a pénzt vagy annak legalább egy részét.

A londoni Daily Mail megírja: nagy bajban lenne a Valbury brókeriroda, ha ki kellene fizetnie a sikeres francia gyakornokot. A kis cég üzleti forgalma a hivatalos kimutatás szerint 9,9 millió font, volt vagyis alig több, mint a gyakornok nyeresége. Ráadásul a Valbury 455 ezer fontos veszteséget mutatott ki a legutóbbi üzleti évben. A londoni Cityben kíváncsian várják a bírósági döntést, hiszen hasonló eset bármikor bekövetkezhet. Az is kiderülhet, hogy sok cégnél a szabályozás nem megfelelő, mert nincs eléggé szétválasztva az egyéni felelősség és a vezetés döntési jogköre, pedig fontmilliókról lehet szó. A Daily Mail cikkéből az nem derül ki, hogy az oktató program mitől vált élessé és hogy tette lehetővé a gyakornoknak a rekordnyereséget? A hírnév mindenképpen a szárnyára kapta a francia gyakornokot a Cityben, hiszen egy ültében kevés bróker tud 880 ezres mínuszból 8,8 milliós pluszt csinálni a londoni tőzsdén.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez