Miért vezet oly sok fiatal nő útja a börtönből a prostitúcióba?

A 9,5 milliárd dolláros amerikai szexipar egyik legjobb üzlete a rácsok mögött folyik – írja a londoni Guardian, melynek oknyomozó riporterei alaposan utánajártak annak, hogy a börtönbe csukott nők helyzetét miképp használják ki az Egyesült Államokban a maffiózók és stricik.

A módszer nem túlságosan bonyolult: a börtönőrök segítségével megszerzik a fiatal nők adatait,  azután kedvezményeket ajánlanak nekik, ha cserébe munkát vállalnak náluk. A kényszerhelyzetben levő nők közül sokan igent mondanak, már csak azért is, mert a szexipar főnökei nem sietnek tájékoztatni őket arról, hogy a munka nem más, mint prostitúció.

Csali lehet az óvadék is: a maffia néha leteszi a pénzt a nők helyett, de cserébe elvárja, hogy a kedvezményezett a szexiparban kamatoztassa az adottságait. Ha a nő nemet mond, akkor mehet a börtönbe! Ehelyett sokan választják a prostitúciót az Egyesült Államokban.

A Guardian vizsgálatában különösen az a kellemetlen, hogy a hatóságok meglehetősen készségesek a fiatal nők adatainak kiszolgáltatásában. Így a szexipar főnökei a kedvükre válogathatnak a potenciális jelöltek közül, akik semmit sem tudnak arról, hogy a fejük felett már régen árucikkek lettek a szexpiacon. Az Egyesült Államokban rengeteg embert tartanak börtönben – megközelítően a lakosság egy százalékát, vagyis majdnem 3 millió embert! Ez hatalmas lehetőség a szexipar cápái számára, akik nem különösebben híresek erkölcsi skrupulusaikról.

Hova fordulhatnak a bebörtönzött nők, akiket megkísért a szexipar? Tulajdonképpen sehova. Bár van néhány feminista jogvédő szervezet, de ezek általában a partmenti államokban működnek. Az a fiatal nő, aki Mississippiben vagy Oklahomában kerül börtönbe, legfeljebb csak imádkozhat azért, hogy elkerüljék a szexipar cápái. A többség számára az út a börtönből egyenesen a prostitúcióba vezet – ez a meglehetősen lehangoló összkép alakul ki a Guardian vizsgálata alapján a 21. század Amerikájáról.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez