Észak-Korea továbbra sem áll le – videó

A Planet Labs ügynökség műhold-felvételek alapján azt állítja, hogy Kim Dzsongun egyáltalán nem állította le a nukleáris fegyverek gyártását, sőt lehet, hogy fokozta azt.

Ugyanez a helyzet a ballisztikus rakétákkal is, melyek elvben atombombát vihetnek akár az USA területére is. Június 12-én Szingapúrban Trump és Kim Dzsongun megállapodott arról, hogy Észak-Korea felszámolja nukleáris fegyverzetét és leállítja a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztését.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtöktől szombatig Phenjanban tárgyal, hogy konkretizálja azt a megállapodást, melyről csak nagyon kevesen tudnak valami biztosat. Ami tény: Donald Trump meghosszabbította azokat a szankciókat Észak-Korea ellen, melyek épp azért sújtják a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert, mert nukleáris háborúval fenyegeti Amerikát, Japánt és Dél-Koreát.

Ki kit csap be? Kim Dzsongun rendszere és saját maga túléléséért küzd, hiszen mindenképp szeretné elkerülni Szaddám Huszein sorsát. Az iraki diktátor rendszerét az amerikaiak mondvacsinált ürüggyel megbuktatták és Szaddám Huszeint felakasztották. Irakban azóta is teljes a káosz, bár hivatalosan bevezették a demokráciát.

Kim Dzsongun ha felhagy a háborús politikával, akkor megkezdheti a gazdasági reformokat, melyek végre normális életszínvonalat biztosítanának Észak-Korea sokat szenvedett népének. A dél-koreai és a külföldi tőke szívesen fejlesztené a különleges gazdasági körzeteket, de csak akkor, ha a külföldi szankciókat feloldják. Egyelőre tehát marad a róka fogta csuka helyzet, melyet most Mike Pompeo amerikai külügyminiszter próbál megoldani Phenjanban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez