Közellenség a saját falujában egy 8 éves kisfiú

Tűnjön el Kunkun, követeli egy emberként szülőfaluja. Mivel a nyolcéves gyermek HIV-fertőzött, életveszélyes fenyegetésként tekintenek rá a helyiek.

Nem elég a betegség, a családja is elfordult Kunkuntól. Szülei már korábban magára hagyták a HIV-fertőzött kisfiút. Anyja rögtön azután lelépett, hogy kiderült: újszülöttje beteg. Öt évvel ezelőtt az apa is lemondott a gyerekről, akit a nagypapa vett magához. Látva a falu ellenszenvét, most a nagypapa is kapitulált, és a többiekkel együtt aláírt egy petíciót “a közösség érdekében”.

A dél-nyugat kínai Szecsuan tartománybeli falu követelését már megkapták a felsőbb hatóságok, akik azonnal a helyszínre küldtek egy propagandabrigádot. Ennek a feladata, hogy meggyőzze a falusiakat: számukra a HIV-fertőzött kisfiú nem jelent komoly veszélyt. A kínai közösségi oldalon, a Weibon láttak munkához a propagandabrigád tagjai. Az akció olyan jól sikerült, hogy országos vita bontakozott ki az ügyben. Nem véletlenül: Kínában 497 ezer HIV-fertőzött ember él, jelentős részük gyerek. Ez nem túl nagy szám egy 1,4 milliárd lakosú országban, de nagyon sok embert jelent. Ráadásul senki sem biztos benne, hogy nincs-e több HIV-fertőzött. Kínában csak 1985 óta ismerik el, hogy a Mennyei Birodalomban is pusztít az AIDS. Korábban az volt a hivatalos álláspont, hogy a betegség csak az imperialista államokban pusztít, a szocialista Kína mentes ettől.

Azóta megváltozott a hatóságok felfogása, de faluhelyen továbbra is élnek a régi előítéletek. A gyerek mamáját valóságos boszorkánynak tartják a faluban. Nemzetközi nemkormányzati szervezetek is a helyszínre siettek, hogy megoldják a kis Kunkun drámai helyzetét. Miután a központi sajtó felhívta a figyelmet a HIV-fertőzött kisfiú sorsára Szecsuan tartományban, valószínű, hogy a nyolcéves gyerek helyzete rendeződni fog. Azt azonban senki sem tudja, hogy hány HIV-fertőzött él kiközösítve Kínában, ahol az alkotmány elvben mindenkinek egyenlő életesélyeket garantál.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez