Férjhez mész, vagy meghalsz!

Állapotos nők is voltak abban a 150 holttestet rejtő tömegsírban az iraki Falludzsa mellett, amelyet most fedeztek fel a kurdok, miután kiszorították az Iszlám Állam fegyvereseit a környékről. Az is most derült ki, hogy a fanatikus dzsihád harcosok agyonlőttek egy nőt Moszulban, mert a Facebookon bírálta a Kalifátust a nők jogainak korlátozása miatt.

A jezidi és keresztény kisebbségekhez tartozó nőket találtak egy tömegsírban Falludzsa közelében. A helyiek elmondták, hogy az iszlamisták azért végeztek velük, mert nem voltak hajlandók megtagadni hitüket, és férjhez menni a Kalifa egy katonájához. Az esetről beszámoló török hírügynökség külön kiemeli, hogy állapotos nők is voltak a 150 kivégzett között. A 600 ezres jezidi közösség különösen tragikus helyzetbe került. Ha területüket elfoglalják a Kalifátus katonái, akkor a férfiakat megölik, a fiatal nőket meg arra kényszerítik, hogy tagadják meg a hitüket, és menjenek férjhez a dzsihád harcosokhoz, akik a családjukat lemészárolták.

A jezidi közösség túlélő tagjai Kurdisztánba menekültek. Most a kurd pesmergákkal együtt küzdenek az Iszlám Állam ellen.  Az amerikai légitámadások meggyengítették a Kalifátus haderejét, és ez lehetővé tette a kurd harcosok számára, hogy visszaszorítsák a dzsihád harcosokat, és rátaláljanak a tömegsírra.

Eközben a Kalifátus szellemi terrorja egy percig sem lanyhul. A kétmilliós Moszulban, Irak második legnagyobb  városában kivégeztek egy női aktivistát, aki a Facebookon küzdött a nők jogaiért. Samira Salih Al Nuaimi ellenezte, hogy a sariára hivatkozva a nőket visszaszorítsák a családi életbe. A Kalifátusban újra érvényben van Mohamed próféta szigorú törvénye, amely nem kínál lehetőséget a nőknek a közéletben.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez