Olcsó elnöke lesz Mexikónak

Radikálisan csökkenteni akarja az elnöki fizetést Andres Manuel Lopez Obrador, aki december elsején veszi át tisztségét Mexikóvárosban. Jelenleg az államfő 270 ezer pesót keres. A nemrég megválasztott elnök csak 108 ezer pesót kap majd – ez 5.700 dollárt jelent havonta.

Ez 60%-os fizetéscsökkenést jelent – magyarázta a népszerű megválasztott elnök, aki ennél is nagyobb csökkentést akart. Erről azonban le kellett mondania, mert hozott egy másik döntést is: egyetlen közalkalmazott sem kereshet többet, mint az államfő! Valószínű, hogy a magas rangú közhivatalnokok között lázongások kezdődtek volna, ha őket is hasonló fizetéscsökkentéssel sújtanák.

Andres Manuel Lopez Obrador elnök újra hangsúlyozta: minden erejével fel kíván lépni a korrupció ellen. A baloldali populista jelölt épp ezzel az ígérettel nyerte meg a választást. Az elnök nemcsak erkölcsi okból küzd a korrupció ellen, hanem így kívánja feltölteni az államkasszát. Sokan kételkednek abban, hogy sikeres lehet-e a korrupcióellenes hadjárat Mexikóban, ahol a kábítószer- kereskedő kartellek tucatszám vásárolják meg a közhivatalnokokat, bírákat, katona és rendőrtiszteket. Andres Manuel Lopez Obrador tárgyalni akar a kartelekkel, melyek vérfürdőt rendeztek a választások idején: több mint 150 politikust és újságírót öltek meg. A 125 milliós Mexikó komoly gazdasági nehézségekkel küzd, ezért egy megállapodás a kartelekkel komoly politikai siker lenne, különösen, ha a kartelek hatalmas jövedelmük egy részét befizetnék az államkincstárba. De ez még a jövő zenéje: Mexikóban a megválasztott elnöknek hosszú ideje van a felkészülésre. Andres Manuel Lopez Obrador csak december elsején veszi át hivatalát Mexikóvárosban.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez