DJ a világ legbefolyásosabb bankjának élén

Don’t stop! Ne állj le! A Fleetwood Mac e régi számának újramixelésével jelentkezett nemrég D-Sol, aki nem más, mint David Solomon a Goldman Sachs bankház újonnan kinevezett nagyfőnöke. Aki sosem állt le: a nagy pénzügyi válság idején két olyan cégnél dolgozott, melyek belebuktak a 2008-as összeomlásba.

A válság idején David Solomon már biztonságos helyen volt: a Goldman Sachsnál vezette a befektetési osztályt. A Wall Street legbefolyásosabb bankja jól megúszta a válságot.

Olyan bankár vagyok, aki Isten szerepét játssza! – jelentette ki akkor a nagyfőnök, aki most távozik tisztéből. A New Yorki Bloomberg szerint Llyod Blankfein csekély 85 millió dolláros végkielégítésre számíthat. A nem épp szerénységéről ismert nagyfőnök arról megfeledkezett, hogy az USA pénzügyminisztere sokkal nagyobb szerepet játszott a válság megoldásában, mint ő. Abban pedig különösen, hogy a Goldman Sachs ezt oly jól megúszta. Hank Paulson pénzügyminiszter korábban a Goldman Sachs főnöke volt. Az Egyesült Államokban az a szokás, hogy ha republikánus az elnök, akkor a pénzügyminiszter a Goldman Sachstól jön. Most is ez a helyzet: Steven Mnuchin pénzügyminiszter ugyancsak a cég embere. Gary Cohn, Trump első gazdasági főtanácsadója is onnan érkezett. Ő lemondott, amikor észrevette, hogy Trump meg akarja valósítani egy másik főtanácsadó, Steve Bannon antiglobalista elképzeléseit. Már Steve Bannon sincs a Fehér Házban, de korábban ő is Goldman Sachs ember volt. Ott vette észre, hogy az amerikai kisemberek jelentős része utálja a globalizációt és azt, hogy a szupergazdagok egyre csak gazdagodnak, míg neki nem sok jut. Ha pedig válság van, akkor szívnak rendesen…

Ebből alakította ki populista filozófiáját Steve Bannon, mely azután a Fehér Házba juttatta Donald Trumpot. A baloldali Sanders szenátor viszont azt a kérdést teszi fel a londoni Guardian-ben, hogy vajon Trump populista nacionalizmusa nem arra kell-e, hogy elfedje: miközben a szupergazdagok egyre csak gazdagodnak /a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos már 150 milliárd dollárnál jár – ez több, mint az éves magyar GDP/, míg a reálbérek alig nőnek az Egyesült Államokban és a fejlett országokban?

David Solomon is tisztában van vele, hogy manapság bankelnöknek lenni nem épp népszerű az Egyesült Államokban. Saját DJ-karrierjét részben PR-nak tekinti. A New York-i Bloombergnek adott interjújában elismeri: még sokat kell tenni azért, hogy a bankárok népszerűek legyenek a közvélemény előtt. Márpedig ez nemcsak PR, hanem üzleti cél is. Míg a múltban a Goldman Sachs a tőzsdén kereste a nagy pénzeket, most a reálgazdaság felé fordul. Egyre inkább hagyományos bank akar lenni, mely nemcsak a szupergazdagok pénzét forgatja, hanem hiteleket ad az átlag amerikai családnak és vállalkozásnak.

Ennek a fordulatnak az embere David Solomon, aki október elsején veszi át a világ talán legbefolyásosabb bankjának vezetését. DJ-karrierjét folytatni kívánja. Éppúgy, mint gasztroblogger működését is New Yorkban. Sose feledkezz meg a szenvedélyedről! – idézi a Goldman Sachs új főnökének jelmondatát a londoni Guardian. Amely arra is utal, hogy David Solomon  jóval szerényebb elődjénél, mert hangsúlyozza: nem olyan bankár vagyok, aki Isten szerepét játssza…

Fotó: Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez