Titkosszolgálatok: külső főnök kell a változásokhoz

Véget ért az amerikai Belbiztonsági Hivatal vizsgálata, amely az utóbbi idők titkosszolgálati botlásait elemezte. A jelentés főbb megállapítása, hogy a titkosszolgálat túlságosan elszigetelten működik, és az előző igazgató, Julia Pierson lemondása után a következő főnöknek a szervezeten kívülről kell érkeznie. Az összefoglaló szerint az amerikai elnök védelmének biztosításához további egyenruhás és civil alkalmazottakra lenne szükség, és új, magasabb kerítést kellene építeni a Fehér Ház körül.

A vizsgálatra azután került sor, hogy egy férfi késsel felfegyverkezve behatolt az épületbe szeptember 19-én. A kerítésen átugorva és a kerten átfutva sikerült bejutnia az északi oszlopcsarnok nyitva hagyott ajtaján, ahol végül elfogta a titkosszolgálat. Az eset miatt mondott le Julia Pierson.

A jelentés kitér arra, hogy a titkosszolgálat következő igazgatójának kívülről kellene érkeznie. „Nehéz döntéseket kell majd meghoznia, azonosítania kell az új prioritásokat, és ki kell vizsgálnia, hogy milyen okok vezettek az előző hibákhoz. Erre csak egy, a szervezettől jelenleg még független igazgató lesz képes, aki tud távolságot tartani a titkosszolgálattól, aki nincs beépülve a személyzeti politikába, akinek nem ismerőse minden ott dolgozó ember.”

A megállapítások egyik fontos pontja javaslatot tesz egy új, magasabb és sűrűbb kerítés építésére. Ugyanakkor kiemeli, hogy az elnök biztonságáért felelős szervezet problémái mélyebbek annál, hogy egy új kerítés meg tudná azokat oldani. A hivatal munkatársai túlterheltek, ezért a javaslattevők szerint újabb 85 különleges ügynököt és 200 egyenruhás tisztet kell felvenni a Fehér Ház védelmének céljából.

A vizsgálatot egy négytagú bizottság folytatta le, melynek tagjai ötven alkalmazottal folytattak beszélgetéseket. A bizottság elismerte, hogy számos korábbi javaslatát nem tartották be a szolgálatoknál.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez