Hőségrekord Nagy-Britanniában

Évente 7.000 halottjuk is lehet a hőhullámoknak, ha ez így megy tovább – figyelmeztetnek Londonban, ahol a hétvégén újabb meleg rekord dőlhet meg. Pénteken 37 fokot várnak és ki tudja, hogy mi jön utána?

A vízművek kétségbeesetten kutat újabb lehetőségek után, mert a fogyasztás egyre nő, míg a készletek apadnak, és a nyárnak még egyáltalán nincsen vége. És mi van azokkal, akik ilyen melegben is dolgozni kényszerülnek?

Nem éppen leányálom egy pékségben dolgozni ilyen hőségben – hangsúlyozta sajtóértekezletén a brit TUC főtitkára. Frances O’Grady kérte a menedzsereket, hogy vegyék figyelembe a hőséget, amely már napok óta tart Nagy-Britanniában. A meteorológiai előrejelzések váltak a legnépszerűbb médiatémákká – írja a londoni Daily Mail. A hétvégén 35 fok fölötti hőség is lehetséges, amely Nagy-Britanniában rendkívülinek számít. A briteket egyáltalán nem vigasztalja, hogy Japánban 40 fokra is felmegy a meleg, melynek már 80 halálos áldozata van! A közegészségügyi hivatal arra szólítja fel Nagy-Britannia polgárait, hogy délelőtt 11 és délután 3 között ne menjenek a napra.

Könnyű ezt mondani, de mit csináljanak például a szerencsétlen gárdisták, akiknek régi világbeli díszes egyenruhában és díszsisakkal kell hirdetniük a múlt dicsőségét a tűző napon? A katonák nyári menetgyakorlatain sem veszik figyelembe a rendkívüli időjárást. A munkahelyeken is ragaszkodnak a főnökök a hagyományos öltözékhez. Ezért fordult most a szakszervezetek főnöke a menedzserekhez: engedjék  meg a hőségtől fuldokló alkalmazottaknak a kissé lezserebb öltözéket! Persze nem mindenki lehet sortban vagy pólóban, de a szigorú öltözködési szabályokon lehet enyhíteni a hőhullám miatt – hangsúlyozza a TUC főtitkára.

A másik javaslata a rugalmas munkaidő. Ott még nem tart, hogy szieszta-időszakot kérjen a britek számára is, de javasolja, hogy húzzák szét a munkaidőt. Ennek meglenne az az előnye, hogy a metrón nem lenne olyan nagy a zsúfoltság, amely ilyen melegben különösen nehezen elviselhető. A tartós hőség rontja a koncentrálóképességet és csökkenti a munka hatékonyságát – ezt az alapvető igazságot minden menedzseri kézikönyv tartalmazza. Csakhogy a légkondicionálás pénzbe kerül. Ezért azután sok helyen nem viszik túlzásba a munkahelyek hűtését. Hiába hirdet hőségriadót az országos közegészségügyi hivatal, ha a cégek nem akarnak túlságosan sokat áldozni azért, hogy a munkahelyeken elviselhető legyen a meleg.

A hőhullám megosztja a turistaipart, amely Nagy-Britannia egyik legfontosabb bevételi forrása. Egyrészt csúcsra járnak a külföldön vakációt szervező cégek: aki teheti, az menekül a hőhullám elől Nagy-Britanniából! Csakhogy hova? A hagyományos mediterrán üdülőhelyeken még nagyobb a hőhullám hatása: Görögországban például több mint 80-an haltak meg a hőség következtében kialakult tüzekben.

A hazai turizmusban érdekelt cégek pedig arra ösztönzik a polgárokat, hogy fütyüljenek a hőségre! Élvezzék a napot, élvezzék az életet! Örüljenek neki, hogy ezért immár nem kell Itáliába, Spanyolországba vagy Görögországba utazni, hanem megtalálják itthon is, Nagy-Britanniában. Ahol 1978 óta nem volt ilyen hosszú hőhullám – írja a Daily Mail, amely valószínűnek tartja, hogy ez a rekord is megdől majd, hiszen még júliusnak sincsen vége. A bulvárlap portálján egy meteorológus állandóan szorgalmasan magyarázza a pillanatnyi helyzetet, hogy minden brit polgár tudja: mire számíthat szűkebb pátriájában a következő napokban? Hol lesz hőségriadó? Őfelsége gárdistái pedig továbbra is állnak az őrhelyen dísz-egyenruhában, miközben csöpög az arcukról a verejték – igazolja fotókkal a londoni Daily Mail.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez