Olasz-osztrák vita Dél-Tirolról

Itália külügyminisztere tájékoztatást kért Ausztria római nagykövetétől a tervezett kettős állampolgársági törvényről. Ausztria jobboldali kormánya be kívánja vezetni a kettős állampolgárságot Dél-Tirol polgárai számára. Itáliának ez az északi autonóm tartománya az első világháború előtt Ausztriához tartozott.

Olaszország jutalomként kapta meg a világháború után, mert a központi hatalmak helyett az Antant  szövetséget támogatta. Dél-Tirol lakosságának a többsége ma is német anyanyelvű – 60%. Az olasz anyanyelvű népesség alig több mint 25%. Az őslakosság a ladin nyelvet beszéli, amely a római birodalom öröksége. Számarányuk Dél-Tirolban körülbelül 4%.

A Tiroler Tageszeitung szerint csak a németek és a ladin nyelvet beszélő őslakosok kapnának osztrák útlevelet, az olaszok nem. Ráadásul az új osztrák törvényt elő akarják terjeszteni Bécsben már szeptemberben. Ennek azért van jelentősége, mert októberben tartományi választásokat tartanak. A helyi erőteljesen jobboldali német pártok üdvözölték a törvénytervezetet, mely viszont kicsapta a biztosítékot Rómában.

Enzo Moavero Milanesi külügyminiszter kifogásolja, hogy nyelvi alapon diszkriminálják az olaszokat a saját hazájukban. Felhívta arra is a figyelmet, hogy mind Itália, mind pedig Ausztria az Európai Unió tagállama. Ráadásul Ausztria épp a soros elnök az Európai Unióban. Az olasz pártok egyértelműen elutasítják az osztrák elképzelést a kettős állampolgárságról. A helyi németek viszont még ki is terjesztenék a kettős állampolgárságot Trentino tartományra is. Ez a tartomány is Ausztria része volt az első világháború előtt. Ott is élnek németek és ladin nyelven beszélő őslakosok – bár kisebb számban, mint Dél-Tirolban.

Bécsben elsősorban a szélsőjobboldali Szabadságpárt forszírozza az ügyet. Ha ugyanis bevezetnék a kettős állampolgárságot Dél-Tirolban, akkor az ottani németek szavazhatnának Ausztriában is! Ez szavazatokat hozhatna a Szabadságpárt konyhájára. A szélsőjobb párt azzal a problémával küzd, hogy koalíciós partnere, a Néppárt Kurz kancellár vezetésével lenyúlta kedvenc témáját, a bevándorlási politikát. A kettős állampolgárság bevezetésével Dél-Tirolban a Szabadságpárt látványos eredményt könyvelhetne el egy számára fontos témában. Csakhogy ott van Róma, amely enyhén szólva nemigen lelkesedik azért, hogy Dél-Tirol németül és ladin nyelven beszélő lakosai osztrák útlevelet kapjanak. Brüsszelben sem lelkesednek azért, hogy Ausztria épp az Európai Unió elnökeként hozzon olyan döntést, mely szembeállíthatja a két uniós tagállamot. Ezért valószínű, hogy az osztrák törvény csak jövőre kerül a parlament elé arról, hogy a jövőben Dél-Tirol polgárai osztrák útlevelet kaphassanak, ha az anyanyelvük a német vagy a ladin.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez