101 évesen elhunyt Mary Ellis, a második világháború utolsó pilótanője

A legendás aviátor több, mint 1000 gépet vezetett, köztük több Spitfire-t és bombázógépet is, frontvonalban.

101 évesen elhunyt Mary Ellis pilótanő, aki a második világháború során a Brit Királyi Légierő (RAF) Légi Szállítási Kiegészítő Egységének (ATA) szolgálatában irányított több, mint 1000 gépet, köztük bombázókat és Spitfire-eket. Ő volt az utolsó második világháborús veterán a 169 főből álló női alakulatból, aki pilótaként védte hazáját a frontvonalban.

000pil1

Az egységhez 1941-ben csatlakozott, egy radios felhívás hatására, de már gyerekkora óta vonzalmat érzett a repülés iránt, mivel a RAF egyik bázisa mellett nőtt f el. A második világháború alatt 400 Spitfire-t és 47 Wellington bombázót vezetett, a háború után pedig 20 éven keresztül dolgozott pilótaként Wight sziget egyik repülőterén. Itt ismerte meg férjét is, akivel 1961-ben összeházasodtak, és a férfi 2009-es haláláig éltek boldog házasságban.

000pil2

A legendás pilótanő a Forces News-nak adott interjújában elmondta, hogy voltak olyan férfi kollégák, akik kételkedtek a tudásában, ennek ellenére azonban bebizonyította, hogy van helye a pilóták között. Kedvenc gépeként a szintén legendás Spitfire-t említette meg. Halálhírét több egykori veterán is szörnyű veszteségként értékelte, úttörő munkásságával ugyanis generációkat inspirált a repülésre.

 

Fotó: Twitter – Sally B McGlone, ACM Stephen Hillier

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez