Japánban 550.000 idősgondozóra van szükség 2025-ig

A krónikus munkaerőhiány miatt Vietnamból, Kambodzsából és Indonéziából is fogadnának egészségügyi dolgozókat.

A japán kormány 2020 nyaráig 10.000 vietnami idősgondozó befogadásáról döntött szerdán, közülük egy éven belül 3000-en vehetnek részt a képzési programban, majd kezdhetik meg munkájukat az egészségügyben és a gondozási szektorban. A külföldi munkavállalókra égető szükség van, a rohamosan öregedő japán társadalomban ugyanis nagy problémát jelent az idősek ellátása. A munkaügyi minisztérium becslései szerint tavaly márciusban 1.9 millióan dolgoztak Japánban idősgondozóként, 2025-ig azonban újabb, körülbelül 550.000 emberre lenne szükség a rendszer megfelelő működtetéséhez.

000hosp

Egy novemberben életbe lépett törvény alapján a gondozási szektor is felkerült arra a listára, amelyben engedélyezik külföldieknek a munkavállalást a szigetországban egy képzési program elvégzése után. Vietnam és Japán hamarosan aláírhatja a megállapodást, a jövőben pedig további országokból – Kambodzsából és Indonéziából – is tervezik az egészségügyi munkavállalók befogadását. 2008 óta egy gazdasági szerződés keretében már engedélyezték az indonéz, filippínó és vietnami gondozók munkavállalását: az akkori jogszabályok értelmében nekik négy évük volt megszerezni a szükséges tanúsítványokat, hogy tovább maradhassanak.

000jap3

Az újabb engedmények ellenére azonban továbbra sincs könnyű helyzetben Japán, hiszen az idősgondozáshoz szükség van a nyelvtudásra is, valamint több speciális minősítés megszerzését is előírja a törvény, amelyekkel elhelyezkedhetnek a munkavállalók a szektorban. Tavaly 3500-an érkeztek külföldről, közülük azonban csak 719-en mentek át a nyelvvizsgán – áll a Japan Times beszámolójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez