Pácban Pakisztán új kormánya

Nem engedjük, hogy Pakisztán 57 milliárd dolláros kínai kölcsöneit IMF-pénzből fizesse vissza! – közölte Mike Pompeo külügyminiszter. Pakisztán azért vett fel ilyen óriási kölcsönöket Kínától, mert elhidegült az Egyesült Államoktól.

Washingtonban Oszama bin Laden kiadatását követelték Pakisztántól, mely azt közölte: nincs náluk! Végül aztán az amerikaiak elunták a várakozást, és egy Afganisztánból berepülő kommandó végzett az al-Kaida vezérével a pakisztáni hadsereg egyik lakóparkjában 2011-ben.

Pakisztánban most az egykori krikettbajnok, Imran Khan került hatalomra az iszlamista erők és a hadsereg támogatásával. Emiatt Washingtonban ugyancsak idegesek, hiszen Pakisztán atomhatalom, mely már több háborút is folytatott Indiával. Pakisztán pénzügyi helyzete cseppfolyós, gyakran kénytelen az IMF-hez fordulni, ahol Amerikának meghatározó szava van.

Mike Pompeo külügyminiszter nemcsak Pakisztánt akarta figyelmeztetni, hanem Kínát is. Javában folyik ugyanis a kereskedelmi háború: Washington újabb 200 milliárd dolláros csomagot tervez – 25%-os védővámokkal a kínaiak exportjával szemben. Trump korábban 10%-os védővámmal sújtotta a kínaiak exporttermékeit – 34 milliárd dollár értékben.

Miért növekedett a vám? Mert Washingtonban rájöttek: a dollár erősödésével a kínaiak exportja olcsóbbá vált. A kereskedelmi háború kezdete óta a jüan folyamatosan veszít az értékéből a dollárhoz képest. Pekingben csak röviden reagáltak Pompeo amerikai külügyminiszter figyelmeztetésére, mondván: az IMF tudja, hogy mit csinál. Nem szorul tanácsra senkitől sem…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez