USA-orosz egységfront Ukrajna ellen

A WTO nem illetékes az orosz-ukrán tranzitvitában, mert Oroszország nemzeti érdekeinek megfelelően cselekedett. A Világkereskedelmi Szervezet alkotmányának 21. paragrafusa kimondja, hogy ilyen esetekben a WTO nem illetékes. Oroszország – az USA támogatásával – győzött. De miért fordult Ukrajna a WTO-hoz?

2016-ban Oroszország tranzittilalmat rendelt el Ukrajna exportjával kapcsolatban. Ezért az ukrán árukat nem szállíthatták a korábbi szovjet tagköztársaságokba: Kazahsztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, Grúzia stb. Ez komoly anyagi veszteséget jelentett az amúgy is nehéz helyzetben levő Ukrajnának. Amely ezért kompenzációt követelt. Oroszország ezt megtagadta. Erre Kijev a WTO-hoz fordult, abban a reményben, hogy az támogatni fogja követését. Csalódnia kellett. De miért?

Azért, mert Donald Trump – ugyancsak nemzeti érdekekre hivatkozva – folytatja a maga kereskedelmi háborúját Kína, az Európai Unió és szinte az egész világ ellen! Vagyis Trump és Putyin egyetért abban, hogy a nemzeti érdek felülírja a nemzetközi egyezményt. Ezek után viszont mi tartja össze a WTO-t, amely a világkereskedelmet szabályozza? Ez az egyik érdekes kérdés, amely az amerikai-orosz egységfront kapcsán felmerül.

A másik maga Ukrajna. Kijevben amerikai támogatással buktatták meg az oroszbarát Janukovics elnököt. Akinek az amerikai tanácsadóját, Paul Manafortot épp most állították bíróság elé az Egyesült Államokban. Manafort 60 millió dollárt kapott az ukrán elnöktől, és ezt eltitkolta az adóhivatal elől Amerikában. 2016-ban azonban Manafort Trump kampányfőnöke lett! Később kénytelen volt lemondani, mert a sajtó megírta: igen szoros kapcsolatban áll az oroszokkal.

Ukrajna jövője felmerült Trump és Putyin Helsinkiben megtartott csúcstalálkozóján is. Az oroszok eddig többször is Ukrajna de facto felosztására tettek ajánlatot. 2014-ben a maguk részéről – egy népszavazás után – annektálták a Krím-félszigetet. Ezt sem az Egyesült Államok, sem pedig az Európai Unió nem fogadta el. Emiatt szankciók sújtják Oroszországot. Trump viszont kijelentette: a Krímben a többség oroszul beszél, miért ne tartozna a félsziget Oroszországhoz. Nemrég avatták fel a hidat, amely összeköti a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel. Az első Kamaz teherautót maga Putyin elnök vezette…

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez