Felszabadították a Szindzsár-hegység menekültjeit

Jelentős területeket foglaltak vissza a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezettől az iraki kurdok. A legfontosabb esemény, hogy sikerült szárazföldi átjárót biztosítani a Szindzsár hegységben körülzárt jazidi menekültekhez.

A Szindzsár hegységet még augusztus elején, a nagy offenzíva idején érte el az Iszlám Állam fegyveres ereje. Akkor a drámai képek bejárták a világot. Több ezer menekült – legtöbbjük a jazidi vallás híve – keresett itt menedéket, miután elűzték őket otthonaikból. A számok körül akkor is komoly vita dúlt, a néhány száztól a több tízezerig becsülték a menekültek létszámát. (Azóta kiderült: néhány ezren maradtak itt.) A hegyet a jazidik önvédelmi alakulatai és iraki kurd pesmerga harcosok biztosították, de Szindzsár városában hatalmas pusztítást végeztek a Kalifátus emberei. A rémtörténetek a megerőszakolt vagy rabszolgaságba taszított lányokról-asszonyokról, a kivégzett férfiakról bejárták a világsajtót.

Azóta csak a nemzetközi közösség által légi úton eljuttatott segélyek tartották életben a menekülteket. Csütörtökön Maszrúr Barzáni, az iraki kurd autonóm tartomány nemzetbiztonsági tanácsának elnöke tudatta, hogy a pesmergák utat nyitottak a Szindzsár-hegységhez. “A pesmergáknak sikerült elérniük a hegységet. Hatalmas területet szabadítottak fel” – mondta Maszúd Barzáni kurd tartományi elnök fia. Beszámolója szerint a kurd erők szerda óta mintegy száz IÁ-harcossal végeztek. “Sikerült megnyitni egy folyosót, és remélhetően a térség többi részét is felszabadítjuk az Iszlám Állam uralma alól” – fogalmazott a kurd katonai vezető.

A cél persze a teljes terület, főleg Szindzsár városának felszabadítása. A kurdok vezetői szerint néhány hónapon belül Irak teljes területéről kiűzhetik a szélsőségeseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez