Robert Redford visszavonul

Azt gondolom, hogy elég volt! – nyilatkozta az Entertainment Weeklynek a 81 éves színész. 21 éves korom óta csinálom ezt.

Akkor kell abbahagyni, amikor még ennyire pozitív minden – hangsúlyozta a legendás színész, aki sok filmet rendezett is Hollywoodban. A rendezésről még nem mond le: ha kapok egy jó ajánlatot, akkor megfontolom. Robert Redford már korábban úgy nyilatkozott, hogy a The Old Man and the Gun című filmben lesz az utolsó alakítása. Ezt ősszel mutatják be és valós sztorit dolgoz fel: Forrest Tucker bankrabló életét. A 2004-ben elhunyt gengszter arról volt híres, hogy kevés széf tudott csak ellenállni neki és ritka volt az a börtön, ahonnan nem szökött meg…

Robert Redford Párizsban festőnek készült, de minthogy nem volt sikeres, inkább színésznek állt Amerikában. 21 éves kora óta szerepelt színpadon. Első nagy sikere a Mezítláb a parkban volt. Ebből készült aztán 1967-ben a film Jane Fondával, mely ismerté tette nevét az egész világon. A vadnyugati történetek tovább fokozták népszerűségét: a Butch Cassidy és a Sundance kölyök /1969/, majd a Nagy Balhé /1971/.

Ordinary People (Átlagemberek), 1980 – ez volt az a film,melyet már rendezett is. Három Oscart nyert. Nem sokkal később megalapította a Sundance fesztivált, amely fiatal filmeseknek kínált lehetőséget arra, hogy megmutassák a tehetségüket. A Távol Afrikától 1981-ben világszerte elismerést hozott Robert Redfordnak, akit a női sztárok, így Meryl Streep vagy Demi Moore szívesen választottak partnernek.

Gyakran forgatott politikai filmeket is: Kémjátszma, Az elnök emberei, és így tovább. Kiállt a fajgyűlölettel szemben és a sajtó szabadságának védelmében. Nem minden hollywoodi sztárt fogadtak elismeréssel Európában, de Robert Redford közéjük tartozott: Cannes-ban Arany Pálma-díjat nyert. Fiatal korában megtanult franciául és olaszul, így a helyi televízióknak gyakran nem angolul nyilatkozott. Ezzel tovább növelte népszerűségét Európában Robert Redford, aki most, 81 éves korában visszavonul a színészi szerepléstől, de rendezőként esetleg még megkoronázhatja csaknem 60 éves filmes pályafutását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez