Egy hugenotta falu, mely több ezer zsidót mentett meg a holokauszt idején

Németországból menekült zsidó család kopogtatott be a helyi református lelkészhez Chambon-sur-Lignonban, Franciaország kellős közepén. Így kezdődött az a mentőakció, amely több mint 3000 ezer zsidó életét óvta meg a holokauszt idején. Peter Grose könyvet adott ki a bátor hugenotta faluról, mely az életét kockáztatta a zsidók mentésével.

Jó menedék a könyv címe – nem véletlenül. Ide ugyanis a Franciaországban sokáig üldözött protestánsok – a hugenották is – azért menekültek, mert igen nehezen megközelíthető. A katolikus uralkodó katonái azért elértek egyszer ide is, és lerombolták a protestáns templomot. Aztán a XIX. században újjáépítették. Ennek papja volt André Trocmé. Felesége, Magda asszony volt a menekültprogram lelke és fő szervezője. 1972-ben vette át a Jad Vasem kitüntetését Jeruzsálemben férje nevében is, aki akkor már nem élt.

Hogy volt képes a kis 2.500 lakosú falu több mint 3.000 zsidót megmenteni a holokauszt idején? Úgy, hogy kapcsolatba léptek amerikai kvékerekkel, és Svájcon keresztül Amerikába menekítették őket. Mindeközben a falu minden lakosa hallgatott, pedig a zsidók mentése súlyos bűncselekménynek számított. Ha valakit emiatt elítéltek, akkor éppúgy haláltáborba kerülhetett, mint a zsidók. Így végezte például a tiszteletes unokatestvére Auschwitzban.

Franciaországból több mint 90 ezer zsidót deportáltak a haláltáborokba. Csak tízezren élték túl a megpróbáltatásokat. Ehhez képest a kis falu teljesítménye óriási a több mint 3.000 zsidó megmentésével. Mégis szerényen viselkednek. Még Franciaországban is csak kevesen tudnak a kis hugenotta faluról, mely példát mutatott arra, hogy mit lehet tenni az üldözöttek érdekében a nehéz időkben. Kis emlékmúzeum őrzi a falu nagy tettének emlékeit Chambon-sur-Lignonban Franciaország kellős közepén, ahol az üldözött zsidók menedékre leltek a holokauszt idején.

Fotó: Drone Evasion

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez