Norvégiában 400 heroinfüggő kap ingyen drogot a kormánytól

Egy heroin asszisztált kezelés részeként indítják el a programot, hogy azokat is elérjék, akiket eddig nem sikerült.

Norvégia kormánya két éven belül ingyen heroint adhat 400 drogfüggőnek: az Aftenposten információi szerint az egészségügyi miniszter, Bent Høie már fel is kérte a Norvég Egészségügyi Igazgatóság dolgozóit, hogy készítsenek listát azokról, akik részt vehetnének az új, heroin asszisztált kezelési programban. A miniszter a lapnak elmondta, hogy ezáltal azokat a heroinfüggőket is elérhetik majd, akiket eddig nem sikerült. Az első program 2020-ban vagy 2021-ben indul majd, Oslo és Bergen önkormányzatai pedig elsőként jelezték, hogy részt vennének benne.

A drogkezelési reform megosztotta Norvégia kormányzó koalícióját: a jobbközép Konzervatív Párt egy liberálisabb nézetet képviselt a karácsony előtti parlamenti szavazáson, míg a populista Progresszív Párt ellenezte a reformokat. Høie a Verdens Gång-nak akkor úgy nyilatkozott, hogy a büntetéssel és elítéléssel szemben a drogfüggőket is megilleti az egészségügyi ellátás és a tisztességes bánásmód, és úgy gondolja, hogy most azok a csoportok, akik eddig nem voltak motiváltak a gyógyulásban, egy sokkal jobb ajánlatot kapnak majd.

Az északi országban az Európai Drogfigyelő Központ (EMCDDA) adatai szerint kiemelkedően magas a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma: 2015-ben 80 fő jutott egymillióra, amellyel csak Észtország és Svédország statisztikái versenyezhetnek a régióban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez