Franciaországot is bevette a kék színű bor

Franciaországban a bor kedvelőit lázba hozta a Vindigo. A bor ugyanis nem fehér, nem vörös és mégcsak nem is rosé, hanem kék színű. Sète városában állítja elő egy borgazdaság.

A hivatásos borítészek, a sommelier-ek általában nem tartják sokra a kék bort, mely inkább látvány, mint íz. Csakhogy a reklám szempontjából egy jó kép nagyon is sokat jelenthet. Ezért a cég komoly hasznot remél a kék bortól. Az ugyanis szimbólum: a királyok idejében fehér bort ittak az udvarnál, de azt hirdették, hogy az arisztokrácia vére kék. Aztán a forradalom divatba hozta a vörösbort mondván, hogy az a nép itala, meg különben is, a vér az vörös. A kék bor kiötlői történelmi példára is hivatkoznak: a világhódító Nagy Sándor katonái állítólag kék bort ittak a legyőzött Perzsiában.

Akárhogy is áll a helyzet: a hazai kék bor jó hangulatba hozhatja a francia borosgazdákat, akiket mindinkább nyugtalanít a fehér- és vörösborok beáramlása Dél-Afrikából vagy Chiléből. Spanyolországban korábban már nagy port kavart a kék bor, amelynek színét kétfajta organikus pigmenttel érték el: a vörös szőlő héjából kinyert antociánnal és az indigókárminnal, ami szintén organikus ételszínezék. Ennek eredménye  eredmény nemcsak színében, de ízében más, mint a hagyományos borok, állítólag ugyanis inkább lágy, édes, szirupos hatásaz, ami hozzá társul. A francia változat technológiája azonban elüthet a spanyol verziótól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez